Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology: Series A, αποκάλυψε ότι ο χρόνος που περνά μια γυναίκα καθιστή αυξάνεται μετά τη μετάβαση στην περίοδο της συνταξιοδότησης. Αποδείχθηκε, όμως, ότι δεν ισχύει το ίδιο και στους άνδρες, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Turku, εκείνοι περνούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο καθιστοί σε σχέση με τις γυναίκες, είτε όσο δούλευαν είτε μετά.

Η μετάβαση από την περίοδο της εργασίας σε αυτή της συνταξιοδότησης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους και το πόσο δραστήριοι είναι. Για να διαπιστώσει αυτή τη διαφορά, λοιπόν, η μελέτη FIREA εξέτασε τις συμπεριφορές 478 υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίοι φορούσαν έναν αισθητήρα καρπού για τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν και τέσσερις μέρες μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ο αισθήτηρας αυτός μετρούσε την ταχύτητα και επέτρεπε την ακριβή μέτρηση του συνολικού χρόνου καθισιού κάθε μέρα, ώρα με την ώρα.

Η επικεφαλής της μελέτης Kristin Suorsa ανακάλυψε ότι οι ώρες που περνούσαν κάθε μέρα καθιστές οι γυναίκες ήταν περισσότερες από μία μετά τη συνταξιοδότησή τους, η πιο ουσιαστική αλλαγή, όμως, παρατηρήθηκε στις γυναίκες που εργάζονταν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και της χειρωνακτικής εργασίας.

«Δεν παρατηρήθηκε κάποια παρόμοια αλλαγή στους άνδρες, καθώς αυτοί περνούσαν ούτως ή άλλως περισσότερο χρόνο καθιστοί κάθε μέρα σε σχέση με τις γυναίκες. Για την ακρίβεια, δύο ώρες περισσότερο σε σχέση με πριν συνταξιοδοτηθούν και μία ώρα παραπάνω μετά τη συνταξιοδότηση. Πάντως, ο περισσότερος χρόνος καθισιού καταναλωνόταν τα απογεύματα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», σημειώνει η Δρ. Suorsa.

Η καθιστική ζωή εκθέτει τους ανθρώπους σε ασθένειες
Το να περνά κανείς πολύ και συνεχόμενο χρόνο καθιστός ή ξαπλωμένος τον εκθέτει σε κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι ακόμα και η έντονη σωματική άσκηση φαίνεται να μην μπορεί να ανατρέψει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του εκτεταμένου χρόνου καθισιού.

«Βασιζόμενοι στη μελέτη μας, πρέπει να πούμε ότι τα άτομα που συνταξιοδοτούνται καλό θα είναι να προσπαθήσουν να μειώσουν τον χρόνο καθισιού τους και να τον αντικαταστήσουν με μια ελαφριά άσκηση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τους συνταξιούχους άνδρες, αφού οι άνδρες της μελέτης μας αποδείχθηκε ότι κάθονταν για σχεδόν 10 ώρες κάθε μέρα», σημειώνει η Δρ. Suorsa.