Ξεκουραστείτε
Ναι, μπορεί οι περισσότεροι να περνάμε το κρυολόγημα «στο πόδι», με τη μύτη μας να τρέχει και το κεφάλι μας να κοντεύει να «σπάσει», αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να μείνουμε έστω και για μια μέρα – ιδανικά για δύο -στο σπίτι και να ξεκουραστούμε σε ζεστή ατμόσφαιρα, περίπου 23-24C.
Πίνετε άφθονα υγρά
Πιείτε ακόμη και δυο λίτρα νερό την ημέρα, αρκεί να μην υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι περιορισμένη. Τα υγρά συμβάλλουν στην ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Εναλλακτικά πίνετε και ροφήματα χαμομηλιού ή τίλιου που μαλακώνουν τον λαιμό και συμβάλλουν στην αποβολή των εκκρίσεων.
Στύψτε πορτοκάλια
Τα πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Βέβαια όταν έχετε ήδη κρυολογήσει οι πορτοκαλάδες δεν θα βοηθήσουν τον ιό να επισπεύσει τον κύκλο του, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί, συμβάλλουν στην απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού.
Ετοιμάστε σούπες
Με κοτόπουλο ή μοσχάρι, οι σούπες είναι το κατάλληλο γεύμα όταν είστε συναχωμένοι, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο.
Κάντε εισπνοές και γαργάρες
Πάνω από μια λεκάνη ή κατσαρόλα με καυτό νερό κάντε εισπνοές το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η ρευστοποίηση και αποβολή των εκκρίσεων. Εάν έχετε και πονόλαιμο τότε μπορείτε να κάνετε γαργάρες με σοδόνερο, αλατόνερο ή χαμομήλι, (2-3 φορές την ημέρα) που δρουν αντισηπτικά.
Πάρτε αποσυμφορητικά
Εάν χρειαστεί χρησιμοποιείστε μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης.
Αποφύγετε το τσιγάρο
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στους καπνιστές ο κύκλος μιας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει τον διπλάσιο χρόνο και αυτό επειδή οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί με εκείνους των μη καπνιστών.
Μην πάρετε αντιβίωση
Η λήψη ενός αντιβιοτικού δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος (ιογενής λοίμωξη) επειδή η αντιβίωση καταπολεμά μικρόβια και όχι ιούς. Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα κρίνει αν χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικού (σε περίπτωση επιπλοκών ή σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (π.χ. ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις).