Μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όμως το σώμα φροντίζει να δημιουργεί σύσπαση των αγγείων που βρίσκονται στο δέρμα συγκεντρώνοντας το αίμα στο εσωτερικό του οργανισμού. Η λειτουργία αυτή φροντίζει για την άνοδο στη θερμοκρασία του σώματος, ενώ παράλληλα μειώνεται η θερμότητα από την επιφάνεια του δέρματος.
Τα ζωτικά όργανα προστατεύονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες με ανακατανομή του αίματος, ενώ παράλληλα το κρύο μπορεί να προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στο ανθρώπινο σώμα.
Τι κερδίζουμε από το κρύο:
- Σκληραγωγεί τα αγγεία του δέρματος: Ενώ οι περισσότεροι προσπαθούμε να αποφύγουμε το κρύο όσο περισσότερο μπορούμε εντούτοις η έκθεση σε ελαφρώς χαμηλές θερμοκρασίες δεν κάνει απαραίτητα κακό, αντίθετα μπορεί να αποδειχτεί και ευεργετική για τα αγγεία καθώς τα «σκληραγωγεί» μαθαίνοντάς τα να προσαρμόζονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας.
- Ενεργοποιεί τον καφέ λιπώδη ιστό: Το είδος λίπους που παράγει θερμότητα και καίει θερμίδες είναι ο καφέ λιπώδης ιστός ο οποίος αν και συναντάται κυρίως στα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εντούτοις υπάρχουν κάποιες ποσότητες και στο ενήλικο σώμα. Όπως κατέδειξαν Φινλανδοί ερευνητές πριν μερικά χρόνια, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους έχουν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ λίπους σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον Ολλανδοί ερευνητές είχαν δείξει ότι οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούσαν το καφέ λίπος στους 23 από τους 24 εθελοντές.
- Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρύου: Οι Ιάπωνες εφάρμοσαν την «κρυοθεραπεία» για την αντιμετώπιση του πόνου αλλά και της φλεγμονής ρευματικών και άλλων παθήσεων. Αυτή η προσέγγιση θέλει τον ασθενή να περνά 1-3 λεπτά σε δωμάτιο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη στη Φινλανδία και τη Ρωσία υποστηρίζεται πως η χειμερινή κολύμβηση φέρνει εξαιρετικά οφέλη στην υγεία. Μία έρευνα μάλιστα από τη σκανδιναβική χώρα παρατήρησε 10 γυναίκες που για 3 μήνες κολυμπούσαν για 20 δευτερόλεπτα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι τιμές αίματος των γυναικών αυτών ήταν φυσιολογικές πλην της νορεπιφρίνης, η οποία παρουσίαζε διπλάσιες ή ακόμα και τριπλάσιες τιμές λίγα λεπτά μετά την έκθεση στο κρύο. Πρόκειται για χημική ουσία του νευρικού συστήματος η οποία συνδέεται με την αναλγησία.
Τα αρνητικά για τον οργανισμό μας:
Εκτός από τα θετικά του ψυχρού κλίματος καλό είναι να αναλογιστούμε και τα αρνητικά που προκαλεί στον οργανισμό μας.
- Αύξηση αρτηριακής πίεσης: Σε διάφορες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχει παρατηρηθεί ότι το χειμώνα η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει αύξηση. Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τη βιβλιογραφία μέχρι το 2009 και διαπίστωσαν ότι παρατηρείται αύξηση της συστολικής πίεσης από τις χαμηλές θερμοκρασίες, στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Επιπρόσθετα η αντίδραση «fight or flight» μπορεί επίσης να προκληθεί από το κρύο έχοντας ως αποτέλεσμα την άνοδο της αρτηριακής πίεσης καθώς το αίμα αντλείται ταχύτερα από την καρδιά και παρατηρείται σύσπαση των αγγείων.
- Αναπνευστικές παθήσεις: Η απότομη μείωση της θερμοκρασίας έχει παρατηρηθεί πως ακολουθείται από αύξηση των θανάτων που αποδίδονται σε αναπνευστικές νόσους. Η εξήγηση της πιο πάνω παρατήρησης βασίζεται στο ότι μερικά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον η έκθεση στο κρύο περιορίζει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1970 στο New England Journal of Medicine είχε αποδείξει ότι το κοινό κρυολόγημα δεν συνδέεται με την έκθεση στο κρύο κάτι το οποίο αμφισβητείται από Βρετανούς ερευνητές οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο ψυχρός αέρας που περνά από τις ρινικές κοιλότητες «ανοίγει την πόρτα» στις λοιμώξεις περιορίζοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος στην περιοχή.