Τα άτομα που υπέστησαν καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου), εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανακοπή έχουν μειωμένες πιθανότητες να εργαστούν από ότι οι υγιείς άνθρωποι ενώ αν εργάζονται έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα διαπιστώθηκαν σε μελέτη του Ιδρύματος Heart and Stroke του Καναδά και του ερευνητικού κέντρου Manitoba που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Το ένα τρίτο των καρδιακών προσβολών, το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 40% των καρδιακών ανακοπών εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

H μελέτη αξιολογεί την επίδραση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων στην εργασιακή κατάσταση των ανθρώπων που τα υπέστησαν και συγκρίνει τα αποτελέσματα των ατόμων ηλικίας 40-61 ετών που εργάζονταν πριν από το συμβάν καθώς και τρία χρόνια μετά το εγκεφαλικό ή το καρδιακό επεισόδιο.

Τρία χρόνια μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για κάποιο από τα προαναφερθέντα συμβάντα υγείας οι άνθρωποι που επανήλθαν στην αγορά εργασίας ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αντίστοιχες ευκαιρίες εργασίας ενώ είχαν και μεγάλες απώλειες στα ετήσια εισοδήματά τους», λέει ο Δρ. Allan Garland, καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών Υγείας.

«Η απώλεια των εσόδων τους ήταν σημαντική με τις μειώσεις να κυμαίνονται από το 8% μέχρι το 31%. Ακόμα και αν οι άνθρωποι ήταν ικανοί να εργαστούν τα εισοδήματά τους στον τρίτο χρόνο μετά το επεισόδιο ήταν από 5% μέχρι 20% μειωμένα από ότι πριν. Τα αποτελέσματα για όσους είχαν δεχτεί εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν τα υψηλότερα καθώς παρουσιαζόταν μείωση 31% στα εισοδήματά τους έναντι 23% για καρδιακή ανακοπή και 8% για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. «Η ανεργία και η απώλεια εισοδημάτων από κοινά συμβάντα υγείας έχουν ευρεία κοινωνική σημασία με συνέπειες για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και για το κράτος γενικότερα», τονίζει ο Δρ. Garland.

Η απασχόληση σχετίζεται με την ευεξία και την ευζωία. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα ωθήσει σε ανάπτυξη πολιτικών παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν με καλύτερες συνθήκες στην εργασία τους.