Καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία προσφέρει στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας η γιόγκα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρατηρώντας πως η γιόγκα βελτιώνει τόσο τη σωματική λειτουργία, όσο και την ψυχική ευεξία των υγιών ανθρώπων άνω των 60 ετών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου επανεξέτασαν 22 μελέτες οι οποίες είχαν ερευνήσει τις επιδράσεις της γιόγκα στην σωματική και ψυχική ευεξία των γηραιότερων ενηλίκων. Τα προγράμματα γιόγκα ποίκιλλαν σε διάρκεια από ένα έως επτά μήνες ενώ ο χρόνος των συνεδριών διαρκούσε 30-90 λεπτά.
Η στατιστική ανάλυση συνδύασε τα αποτελέσματα των μελετών για να εξετάσει τα αποτελέσματα της γιόγκα σε σύγκριση με γηραιότερους ενήλικες χωρίς φυσική δραστηριότητα και με ηλικιωμένους που ακολουθούσαν μεθόδους άσκησης όπως το περπάτημα και η αερόβια άσκηση σε καθιστή θέση.
Σωματική βελτίωση
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα είχαν βελτιωμένη ισορροπία, ευλυγισία και πιο δυνατά πόδια. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, της ποιότητας του ύπνου τους και της όρεξης για ζωή συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν έκαναν κάποια σωματική δραστηριότητα.
Στη σύγκριση με τους ανθρώπους που πραγματοποιούσαν άλλες δραστηριότητες η γιόγκα βελτίωσε την ισχύ και την ευλυγισία του κάτω μέρους του σώματος καθώς επίσης και την κατάθλιψη.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επαναξιολόγηση βελτιώνει την κατανόηση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Παράλληλα εντοπίζει στοιχεία και λόγους για την προώθηση της γιόγκα στις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους.
«Ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων είναι ανενεργό και δεν πληροί τις οδηγίες για μυϊκή ενδυνάμωση που γίνονται από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Με βάση αυτή τη μελέτη μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γιόγκα δίνει εξαιρετική προοπτική για βελτίωση σημαντικών σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων στους γηραιότερους ενήλικες. Πρόκειται για μία ευγενή δραστηριότητα που μπορεί να τροποποιηθεί για να ταιριάζει στους ανθρώπους με παθήσεις και νόσους που επέρχονται με τη γήρανση», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Divya Sivaramakrishnan.