Πολλοί έχουν τους λόγους τους για να μην εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ή έστω να είναι πιο διστακτικοί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό πληθυσμού που φοβάται τις βελόνες αφού η θέα και μόνο της βελόντας τους προκαλεί έντονο άγχος, εμποδίζοντας τους ακόμα και από το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν αυτή είναι αναγκαία.

Η φοβία αυτή μπορεί να συγκρατεί τους ενήλικες από την διενέργεια σημαντικών εμβολιασμών. Μάλιστα, σε πρόσφατη μετα-ανάλυση 35  μελετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advanced Nursing, έγινε γνωστό πως το 16% των ενηλίκων αποφεύγουν το αντιγριπικό εμβόλιο λόγω της φοβίας για τις βελόνες. Αντίστοιχες έρευνες έδειξαν πως το 20% των ενηλίκων δεν έκανε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ή τον τέτανο, λόγω αυτής της φοβίας.

Τα άτομα με φοβία για τις βελόνες παρουσίάζουν συμπτώματα έντονης ψυχικής φόρτισης στη θέα μιας βελόνας όπως εφίδρωση, ταχυπαλμία, έως και αύξηση ή μείωση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα ακόμα και τη λιποθυμία.

«Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τη φοβία για τις βελόνες να την ξεπεράσουν» τόνισε ο Δρ. Joe McNamara, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Φλόριντα (University of Florida Health).

Βήμα 1ο: Αντιμετωπίστε τη φοβία

Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο στάδιο αντιμετώπισης μίας φοβίας αλλά κρίνεται απόλυτα σημαντικό. Ο Δρ. Joe McNamara, πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε μια φοβία δεν είναι η αποφυγή της κατάστασης ή του αντικειμένου που πυροδοτεί το φόβο μας, αλλά αντιθέτως η σταδιακή έκθεση σ’ αυτό. Μικρές δόσεις έκθεσης σε βελόνες λοιπόν που σιγά σιγά θα κάμψουν την φοβία και θα σπάσουν την σύνδεση της βελόνας με τον φόβο.

Για παράδειγμα, ο ίδιος συμβουλεύει τους ασθενείς του να ζωγραφίσουν μία εικόνα με βελόνες, να κοιτάξουν την εικόνα, να αναζητήσουν εικόνες με βελόνες στο διαδίκτυο και να μιλήσουν σε κάποιον για το τι κάνουμε με τις βελόνες. Επίσης να κοιτάξουν από κοντά μία αληθινή βελόνα, να αγγίξουν μία βελόνα προσεκτικά και τέλος να συζητήσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού με κάποιον.

Βήμα 2ο:  Το ραντεβού εμβολιασμού

Καθώς θα νιώθετε πιο εξοικειωμένοι με τις βελόνες είναι η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό. Όπως εξηγεί ο Δρ. McNamara κανείς δεν αναμένεται να πάει ανάλαφρος και χαρωπός στο κέντρο εμβολιασμού. Ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να πάει, έστω και διατηρώντας κάποιο φόβο, αλλά να καταφέρει να εμβολιαστεί. Εάν ωστόσο η φοβία παραμένει κυρίαρχη τότε καλό ειναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Βήμα 3ο: Τεχνικές χαλάρωσης

Κατά τον εμβολιασμό σας δοκιμάστε ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να ολοκληρώσετε με επιτυχία τον εμβολιασμό σας. Η πιο απλή και αποτελεσματική τεχνική που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι η διαφραγματική αναπνοή: εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη, νιώθωντας την κοιλιά σας να φουσκώνει με αέρα και επνεύστε από το στόμα αφήνοντάς όλον τον αέρα να φύγει. Πάρτε μερικές βαθιές εισπνοές λίγο πριν τον εμβολιασμό σας και στη συνέχεια την ώρα του εμβολιασμού φροντίστε να πάρετε μια βαθιά εισπνοή την ώρα της εισόδου της βελονας στο δέρμα σας και μετά εκπνεύστε όλο τον αέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Εννέα λόγοι που κάποιοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός: Η διαδεδομένη φοβία που μας αποτρέπει από τον εμβολιασμό

Εξέταση αίματος: Δερματικό επίθεμα βάζει τέλος στον φόβο της βελόνας