Η μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κυμαίνεται μεταξύ 41-67 εκατομμύρια/ml σπέρματος για τους νέους Ευρωπαίους άνδρες, με τους Ελβετούς να έχουν ένα μέσο όρο 47 εκατομμυρίων ανά ml σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Andrology.

Με άλλα λόγια το χειρότερο σπέρμα στην Ευρώπη έχουν οι Ελβετοί άνδρες σύμφωνα με την πρώτη έρευνα σε όλη την επικράτεια της Ελβετίας για την ποιότητα του σπέρματος των νεαρών ανδρών που κατέληξε στη διαπίστωση ότι μόλις το 38% εξ αυτών είχε σπέρμα ποιοτικότερο του μέσου όρου.

Μάλιστα, το 17% των ανδρών θεωρείται υπογόνιμο και είναι πιθανό να δυσκολευτεί να κάνει παιδιά με βάση τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνουν λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος. Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων αναφέρεται στο πλήθος σπερματοζωαρίων που μπορούν να μετρηθούν κάτω από το μικροσκόπιο σε ένα μόνο χιλιοστό του λίτρου (ml) του υλικού της εκσπερμάτωσης. Για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το σπέρμα να είναι γόνιμο, το ιδανικό είναι σε 1 ml δείγματος σπέρματος να περιέχονται περισσότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για τη γονιμοποίηση αυξάνεται σημαντικά, αν η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ενός άνδρα βρίσκεται κάτω από τα 40 εκατομμύρια σπέρμα ανά ml», δήλωσε ο καθηγητής Serge Nef, που συμμετείχε στη διεξαγωγή της έρευνας.

Το ποιοτικότερο σπέρμα στην Ευρώπη πιστεύεται πως το έχουν άνδρες από τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Ισπανία αν και δεν μπορούν να γίνουν ευθείες συγκρίσεις λόγω του ότι τα αποτελέσματα αντλούνται από διαφορετικές έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως και οι άνδρες από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία είχαν επίσης κακής ποιότητας σπέρμα.

Γενικά, σημειώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στις βιομηχανικές χώρες, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία που το προκαλεί.

«Θα μπορούσε να προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τα φυτοφάρμακα ή παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το υπερβολικό βάρος», δηλώνει ο καθηγητής Nef.

Η τρέχουσα έρευνα έδειξε ότι η μείωση των σπερματοζωαρίων είναι πιο πιθανή στους άνδρες που εκτέθηκαν στο κάπνισμα της μητέρας τους ενώ ακόμα κυοφορούνταν.

Η κακή ποιότητα του σπέρματος συσχετίζεται επίσης με την αύξηση στα περιστατικά καρκίνου των όρχεων και δυσπλασίας των γεννητικών οργάνων.

«Για 35 χρόνια, ο καρκίνος των όρχεων έχει αυξηθεί σταδιακά σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ποιότητα του σπέρματος είναι γενικά χαμηλότερη σε χώρες όπου τα περιστατικά καρκίνου των όρχεων είναι υψηλά», δήλωσε ο καθηγητής Nef.

«Είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτό οφείλεται στην αλλαγή της ανάπτυξης των όρχεων κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο αριθμός των άτεκνων ζευγαριών στην Ελβετία που χρησιμοποίησαν τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διπλασιάστηκε από 3.000 σε 6.000 περιπτώσεις ανά έτος μεταξύ του 2002 και του 2010.