Συνήθως στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες που περιλαμβάνονται στο θεραπευτικό πλάνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η νόσος.

Όμως, υπάρχει κάτι που παραλείπεται συνήθως και αυτό είναι η ψυχολογική στήριξη που έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους.

Η πραγματικά ποιοτική φροντίδα του καρκίνου προϋποθέτει ολιστική διαχείριση με έμφαση στις σωματικές επιπτώσεις της νόσου και τη ψυχοσυναισθηματική προστασία του ασθενή και του φροντιστή σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αξιοπρέπειας και αγάπης.

Η INTERAMERICAN έχει ως αποστολή της την υποστήριξη των ανθρώπων ώστε να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, μας υπενθυμίζει πως μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή του ογκολογικού ασθενή και των φροντιστών του, σε οκτώ απλά βήματα:

1. Θεραπεία χωρίς ταλαιπωρία και περιττά κόστη 

Χάρη στην πρόοδο της Επιστήμης, πολλοί τύποι καρκίνου από ανίατες νόσοι έχουν γίνει πια χρόνιες παθήσεις. Αυτή η μετεξέλιξη ωστόσο απ’ τη μια συνεπάγεται καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, από την άλλη ένα επαυξημένο κόστος.

Όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο μπαίνει σ’ έναν φαύλο κύκλο με οικονομικές και γραφειοκρατικές πτυχές. Διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, νοσήλια, κύκλοι χημειοθεραπειών ή ακτινοθεραπειών, φαρμακευτική αγωγή, επιβαρύνουν οικονομικά τον ασθενή και το οικογενειακό του περιβάλλον. Μάλιστα, πολλοί ασθενείς που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναγκάζονται, για λόγους ταχύτητας, να κάνουν τη θεραπεία τους με δική τους αδρή οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναμονές και ό,τι αυτές ενδέχεται να σημαίνουν για την εξέλιξη της νόσου.

Με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας της INTERAMERICAN, ο ογκολογικός ασθενής εξασφαλίζει πρώτα απ’ όλα την άμεση πρόσβαση χωρίς αναμονές και κόστος, σε γιατρούς και υποδομές που επιθυμεί και επιπλέον διαδικαστικές διευκολύνσεις, προκειμένου να μπορεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη θεραπεία του, χωρίς άλλες έγνοιες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μπορεί να προγραμματίσει τη θεραπεία του εντός ενός εύλογου διαστήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Επιπλέον, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας εξασφαλίζει τη θεραπεία αμιγώς σε ιδιωτικές ή σε συνδυασμό ιδιωτικών και δημοσίων δομών υγείας, ώστε κάθε ασθενείς να έχει το γιατρό, την ποιότητα περίθαλψης και το περιβάλλον που επιθυμεί.

Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία ακόμη περισσότερο, η INTERAMERICAN προσφέρει στους ασφαλισμένους της Άμεση Ιατρική Βοήθεια και Ιατρικές Συμβουλές που συντονίζονται και παρέχονται κάθε στιγμή, με ένα τηλεφώνημα στη Γραμμή Υγείας 1010. Έτσι κάθε ασθενής μπορεί να μάθει άμεσα αν τα συμπτώματά του χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και να κανονίσει την μεταφορά του με ιδιωτικό ασθενοφόρο της INTERAMERICAN.

2. Ανθρωποκεντρική φροντίδα 

Η σύγχρονη Ιατρική επιτάσσει την εφαρμογή ενός ασθενοκεντρικού μοντέλου φροντίδας με έμφαση στην ενδυνάμωση των ασθενών με καρκίνο, ώστε να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν ολιστικά τις ανάγκες τους, είτε αυτές είναι σωματικές, είτε είναι συναισθηματικές, πνευματικές και κοινωνικές.

3. Αξιοπρέπεια 

Κατά τη διάρκεια της μάχης με τον καρκίνο, οι ασθενείς και οι οικογένειες τους αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη και τη θεραπεία, ώστε να γίνονται σεβαστές οι ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις τους. Αυτό μπορεί να τος βοηθήσει πολύ  να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του «ταξιδιού» με τον καρκίνο.

4. Αυτοεκτιμήση

Οι σωματικές επιπτώσεις που έχουν οι θεραπείες του καρκίνου -αφαίρεση κάποιου μέρους του σώματος, απώλεια μαλλιών, διαταραχή ομιλίας ή ακράτεια ούρων- επηρεάζουν καταλυτικά τον τρόπο που οι ασθενείς βλέπουν τον εαυτό τους. Η εικόνα που έχουν για το σώμα τους επιδρά και στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο με αποτέλεσμα πολύ συχνά οι ογκολογικοί ασθενείς να αναφέρουν σοβαρά προβλήματα αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής οικειότητας.

5. Αγάπη και υποστήριξη 

Οι ογκολογικοί ασθενείς εκτός από σωματικές βιώνουν και ψυχικές επιπτώσεις από τη νόσο. Χρειάζονται λοιπόν ψυχολογική υποστήριξη για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση τους, να μειωθούν το άγχος και οι μεταπτώσεις στην διάθεσή τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι, η ισχυρή συναισθηματική υποστήριξη και η αγάπη από τον/την σύντροφο, τους φίλους και την οικογένεια κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή του ασθενή.

6. Και οι φροντιστές χρειάζονται… φροντίδα! 

Τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών αναλαμβάνουν συνήθως οι σύντροφοι, τα παιδιά, άλλα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος ή φίλοι. Για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας δυστυχώς δεν είναι προετοιμασμένοι και προσπαθούν με ελάχιστη πληροφόρηση και στήριξη να επιτελέσουν τον ρόλο του «φροντιστή». Έτσι τις περισσότερες φορές βάζουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες και τα συναισθήματά τους για να επικεντρωθούν στον ασθενή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ακόμη και σε κοινωνική απομόνωση ή και σε κατάθλιψη. Χρειάζονται λοιπόν και οι φροντιστές την ίδια ψυχολογική υποστήριξη και αγάπη με τους ασθενείς για να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο τους.

7. Εργασιακό περιβάλλον 

Δεν είναι λίγοι οι ογκολογικοί ασθενείς που συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της μάχης με τον καρκίνο ή που επιθυμούν να επιστέψουν στο εργασιακό τους περιβάλλον μετά την αποθεραπεία. Οι συνάδελφοι/συνεργάτες, το εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον δίκτυο υποστήριξης. Η διατήρηση της επικοινωνίας με συναδέλφους μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάρρωση.

8. Η γνώση είναι δύναμη

Η πλήρης ενημέρωση για όλα όσα αφορούν στον καρκίνο – πρόληψη, θεραπεία, υποστήριξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο- από έγκυρες πηγές πληροφόρησης μπορεί να καταρρίψει μύθους και παρανοήσεις, και να αποτελέσει το ισχυρότερο εφόδιο για να βγει ο ασθενής νικητής στη μάχη με τον καρκίνο. Πρέπει λοιπόν ασθενείς και φροντιστές να αναζητούν, είτε online είτε σε φυσική μορφή, σωστή πληροφόρηση για τη διαχείριση της νόσου αλλά και πρόσθετες γνώσεις για το πως μπορεί να συνεχίσουν να εργάζονται – με ευέλικτο ωράριο εργασίας – και εφόσον το επιθυμούν να μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα για την ασθένεια.

Προσφορά υγείας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, η INTERAMERICAN σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε ραντεβού για εξετάσεις σε προνομιακές τιμές, που αφορούν σε δύο τύπους καρκίνου, του μαστού και του προστάτη, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της, στην Αθηναϊκή MEDICLINIC και τα Πολυϊατρεία MEDIFIRST.

Η προσφορά έχεις ως εξής:

Εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη:

  • PSA 20€
  • Ιατρική Εξέταση από Ουρολόγο 30€

Εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού:

  • Ψηφιακή Μαστογραφία 40€
  • Ιατρική Εξέταση από Χειρουργό Μαστού 30€
  • Ιατρική Εξέταση από Γυναικολόγο 30€

Καλέστε για ραντεβού:

Αθηναϊκή Mediclinic: 📞2106475000

Medifirst Αμαρουσίου: 📞2111054900

Medifirst Αργυρούπολης: 📞2109919222