Σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία μας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά την ίδια στιγμή ο 1 στους 3 πάσχοντες αγνοεί ότι έχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην προφυλάσσει την καρδιά του. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το καλό της καρδιάς μας.

Λιγότερα κιλά, λιγότερη κούραση για την καρδιά μας. Φροντίζουμε την φυσική μας κατάσταση και η καρδιά μας θα μας ανταμείψει. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες που φροντίζουν να περπατούν ζωηρά, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά τη φορά μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο έως και κατά 40%.

Πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο υπό έλεγχο. Για μια άφθαρτη καρδιά η αρτηριακή πίεση πρέπει να κυμαίνεται έως 13 η μεγάλη και έως 9 η μικρή. Η χοληστερόλη να μην ξεπερνά τα 200mg/dL (με την «κακή» LDL να κυμαίνεται στα 130-160mg/dL) και το σάκχαρο να είναι έως 100mg/dL.

Έξυπνη διατροφή. Τα ψάρια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε ένα φιλικό για την καρδιά διαιτολόγιο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών που προστατεύουν το ενδοθήλιο (τη «φόδρα») των αγγείων, ενώ χάρη στο κάλιο που περιέχουν συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης. Ακόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών.
Τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά, είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο τρόφιμο της καρδιάς μας χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Όσο για το ελαιόλαδο είναι πολύτιμο (με μέτρο) για την ελαστικότητα των αγγείων και την ρύθμιση της χοληστερόλης.

Χωρίς τσιγάρο. Το κάπνισμα γερνάει την καρδιά μας τάχιστα και υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης ενός καρδιακού επεισοδίου. Εκτιμάται ότι 6 στις 10 γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα είναι καπνίστριες.

Η σημασία του συντρόφου. Όσο καλύτερα αισθανόμαστε για τον σύντροφό μας τόσο το καλύτερο για την καρδιά μας. Εάν όμως νιώθουμε ανασφάλεια για τη σχέση μας το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο με τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου να αυξάνεται κατά 50% για όσους δηλώνουν ότι δεν είναι ευτυχισμένοι με τον σύντροφό τους σύμφωνα με καναδική έρευνα του Πανεπιστημίου Acadia.

Περισσότερος ύπνος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες) αυξάνει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος. Επομένως χρειαζόμαστε επαρκή ύπνο για νεανική καρδιά.

Και χορός! Ο χορός τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων και συμβάλλει στην αποφόρτιση από το στρες. Ειδικότερα το τάνγκο έχει φανεί ιδιαίτερα θεραπευτικό σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον για την προστασία της καρδιάς, αλλά και για τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.