Τόσο ο υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας (υπερθυρεοειδισμός) όσο και ο αδένας που υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Robert Carey, ενδοκρινολόγο και επίτιμο πρύτανη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, τυχόν διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον πάσχοντα, αλλά ο κίνδυνος σε περίπτωση που τις αγνοήσουμε αφορά μεταξύ άλλων και την καρδιακή λειτουργία.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες (ενδοκρινής αδένας). Βρίσκεται μπροστά στο λαιμό κάτω από το μήλο του Αδάμ και έχει σχήμα θυρεού (μοιάζει με τα οικόσημα που είχαν παλιά οι άρχοντες). Ο αδένας παράγει τρεις ορμόνες: την θυροξίνη (Τ4) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια λειτουργική ανωμαλία του αδένα που παρουσιάζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες (Τ3 και Τ4) από όσες φυσιολογικά χρειάζεται ο οργανισμός. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία, ταχυαρρυθμία και εξάντληση του μυοκαρδίου.

Στον υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκές ποσό των ορμονών Τ3 και Τ4. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι ισόβια και συνίσταται στην χορήγηση θυροξίνης. Σε σύγκριση με τον υπερθυρεοειδισμό είναι πολύ πιο απλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Ο υποθυρεοειδισμός που δεν θεραπεύεται μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση και στεφανιαία νόσο.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εντοπίζονται με εξετάσεις αίματος, ενώ συχνά ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα του αδένα.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση,  βραδύτητα στις κινήσεις, βραχνάδα, υπνηλία, ευαισθησία στο κρύο και  αύξηση βάρους.

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν ταχυπαλμίες, νευρικότητα, εφίδρωση, αίσθηση ζέστης, και απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης μειώνονται στον υπερθυρεοειδισμό και αυξάνουν στον υποθυρεοειδισμό. Είναι γνωστό ότι η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακές παθήσεις

«Δώστε σημασία σε κάθε μικρή αλλαγή» λένε σε κάθε τόνο οι επιστήμονες καλώντας παράλληλα τον κόσμο να ελέγξουν το θυρεοειδή τους αν λειτουργεί σωστά ή όχι, μιας και ιδίως όσοι δεν βλέπουν συχνά τον γιατρό τους μοιάζουν πιο ευάλωτοι.

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι γυναίκες είναι 5 με 8 φορές πιο πιθανό-να αναπτύξουν προβλήματα σχετιζόμενα με τον θυρεοειδή τους και πάνω από τους μισούς ανθρώπους δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα με τη λειτουργία του αδένα.

 

Διαβάστε επίσης:

Έχετε θυρεοειδή; Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν

Υποθυρεοειδισμός: Επτά ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Υποθυρεοειδισμός: Τα κρυφά συμπτώματα