Διανύοντας το δεύτερο μήνα του χειμώνα και παράλληλα το τρίτο έτος της πανδημίας της COVID-19 είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κάθε ένας από εμάς, μαθαίνει, ακούει, διαβάζει ολοένα και για περισσότερους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό και τις παραλλαγές του, αλλά και από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνιστούν τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις του χειμώνα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού μας. Δείτε ποια είναι αυτά τα εφόδια και πώς θωρακίζουν τον οργανισμό μας στην καρδιά του χειμώνα.

Εμβολιαστείτε

Όταν μιλάμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αυτή την περίοδο που διανύουμε, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 με τις τρεις δόσεις είναι η πιο έξυπνη κίνηση.

Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο ο οργανισμός δέχεται την πρώτη επαφή με τον ιό προκειμένου να τον αντιμετωπίσει. Έτσι όταν ο ιός χτυπήσει την πόρτα του οργανισμού μας, το ανοσοποιητικό απαντά άμεσα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα είτε την ήπια νόσηση είτε την αποφυγή της νόσησης. Παρόλο που είναι πιθανή η νόσηση ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ο οργανισμός είναι καλύτερα προετοιμασμένος και απομακρύνει τον ιό γρηγορότερα, άρα ο κίνδυνος επίπονων και επίμονων συμπτωμάτων υποχωρεί. «Θα πρέπει να κάνουμε όλοι τα εμβόλια μας ώστε αν μολυνθούμε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για ήπια νόσηση» τόνισε ο Michael Starnbach καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard .

Στο πλαίσιο των εμβολιασμών συνιστάται και ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την θωράκιση του οργανισμού από την γρίπη.

Επιφυλακτικότητα 

Κάθε προϊόν ή σκεύασμα βιταμινών και προβιοτικών ευαγγελίζεται προστασία του ανοσοποιητικού, ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι πως συχνά δεν λειτουργούν το ίδιο για όλους. Επί παραδείγματι οι βιταμίνες είναι αποδοτικές σε όσους έχουν ανεπάρκεια και όχι στους υγιείς ενήλικες.

Επομένως να είστε σκεπτικοί πριν την αγορά ενός προϊόντος που υπόσχεται τόνωση του ανοσοποιητικού.

Μάσκα 

Η χρήση της μάσκας δεν είναι η αγαπημένη συνήθεια κανενός αλλά σίγουρα μειώνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Πλέον γνωρίζουμε ξεκάθαρα πως ο καλύτερος τρόπος να μην κολλήσουμε όλοι είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, και η χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους. Κάθε χώρα βέβαια έχει τους δικούς της κανόνες όσον αφορά τη χρήση μάσκας – στη χώρα μας αυτό το διάστημα επιβάλλεται η χρήση της σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 Διατροφή και άσκηση

Δύο λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες και σχεδόν πάντα η μία συνοδεύει την άλλη στις προτάσεις των ειδικών. Οι καλές και υγιεινές συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύσστημα και να το καταστήσουν μάχιμο έναντι των παθογόνων εισβολέων. Αλλά πέρα από τη γυμναστική και τη διατροφή, μπορεί κανείς να εντάξει και την καλή ποιότητα ύπνου, καθώς και τον έλεγχο του άγχους στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.