Εάν εσείς οι ίδιοι ή κάποιος δικός σας άνθρωπος φοράει ακουστικά βαρηκοΐας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως να τα συντηρείτε σωστά. Η σωστή συντήρηση των ακουστικών βαρηκοΐας θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τον χρόνο ζωής τους, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών και κατ’ επέκταση να αποφύγετε τις επισκευές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως μετά την προμήθεια των συσκευών τους, τα ακουστικά τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως όταν τα πρωτοπήραν για πολλούς μήνες ή και χρόνια χωρίς τα απαιτούμενα service. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες των ακουστικών βιώνουν μείωση της απόδοσης των συσκευών τους με την πάροδο του χρόνου και ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η ελλιπής συντήρησής τους.

Η μη συντήρηση ενός ακουστικού βαρηκοΐας έχει σαν αποτέλεσμα:
• Την συσσώρευση κεριού και λιπαρότητας στο μεγάφωνο ή εκμαγείο του ακουστικού.
• Το φράξιμο των μικροφώνων του ακουστικού από νεκρά κύτταρα του δέρματος.
• Την συσσώρευση υγρασίας/ιδρώτα στο εσωτερικό της συσκευής. Το θέμα της υγρασίας είναι και αυτό που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Από την δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth έως τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου, τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα πράγμα που μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία των ακουστικών βαρηκοΐας – η υγρασία.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες των ακουστικών βαρηκοΐας έχουν κάνει σημαντική πρόοδο με την νανοεπικάλυψη των συσκευών τους και άλλες καινοτομίες που οδήγησαν σε αξιοσημείωτη μείωση της συγκέντρωσης υγρασίας στο εσωτερικό των ακουστικών με αποτέλεσμα τα ποσοστά αξιοπιστίας να έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, όπως φαίνεται ως ηλεκτρονικές συσκευές εξακολουθούν να είναι ευάλωτες στην υγρασία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα υγρασίας να συνεχίζουν να είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ των χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας. Η μικρότερη ποσότητα υγρασίας αρκεί για να αρχίσουν τα ακουστικά είτε να υπολειτουργούν, είτε να παρουσιάζουν παραμόρφωση ή ακόμη και να μην λειτουργούν καθόλου. Αυτή η υγρασία προέρχεται από τον ιδρώτα, την περιβαλλοντική υγρασία, το κερί των αυτιών καθώς και από την επαφή των ακουστικών με το νερό. Αυτή την στιγμή το 98% των ακουστικών έχουν υγρασία στο εσωτερικό τους. Πάνω από το 60% των επισκευών που πραγματοποιούνται στα ακουστικά σχετίζονται με το νερό.

Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε την σύγκριση του μεγέθους ενός ακουστικού βαρηκοΐας με διαφορετικές ποσότητες υγρασίας και πιο συγκεκριμένα:
• 0,5 μικρολίτρα υγρασίας μπορούν να προκαλέσουν έως και 30 decibels μείωση στην απόδοση του ακουστικού.
• 1 μικρολίτρο υγρασίας σε ένα ακουστικό είναι συγκρίσιμο με 3 μπανιέρες νερού σε ένα τυπικό σπίτι.
• 10 μικρολίτρα μπορούν να επιφέρουν ολική δυσλειτουργία του ακουστικού.

Η ολοκληρωμένη συντήρηση των ακουστικών βαρηκοΐας διακρίνεται:
1. Στην καθημερινή συντήρηση των συσκευών από τους ίδιους τους χρήστες/βαρήκοους.
2. Τους περιοδικούς ελέγχους και καθαρισμούς των ακουστικών από τους επαγγελματίες υγείας.

Όσον αφορά την καθημερινή συντήρηση των ακουστικών από τους χρήστες, είναι απαραίτητα τα παρακάτω:
• Απομάκρυνση του κεριού και των νεκρών κυττάρων από το μεγάφωνο και τα μικρόφωνα των ακουστικών με την βοήθεια ειδικών εργαλείων.

• Χρήση οικιακού αφυγραντήρα ακουστικών βαρηκοΐας.
• Αλλαγή των φίλτρων των μεγάφωνων. Η συχνότητα αλλαγής των φίλτρων εξαρτάται από τον βαθμό συγκέντρωσης κυψελίδας από τον εκάστοτε άνθρωπο.
Επίσης οι χρήστες των ακουστικών βαρηκοΐας, χρειάζεται να πραγματοποιούν καθαρισμούς των αυτιών τους σε ΩΡΛ γιατρούς όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όσον αφορά τους περιοδικούς ελέγχους των ακουστικών βαρηκοΐας που πρέπει να πραγματοποιούνται από κάποιον επαγγελματία, στα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου διαθέτουμε τα παρακάτω:
Εξιδεικευμένη επαγγελματική αφύγρανση των ακουστικών βαρηκοΐας όπου μας δίνεται η δυνατότητα να καταγράψουμε με ακρίβεια το κάθε μικρολίτρο που αφαιρούμε από τα ακουστικά.

Αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται για να υπάρχει εξατομικευμένη ενημέρωση του χρήστη των ακουστικών για το πότε να πραγματοποιηθεί ο επόμενος έλεγχος. Σύμφωνα με τα δεδομένα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 της κατασκευάστριας εταιρείας του επαγγελματικού αφυγραντήρα, στο 83% των ακουστικών βαρηκοΐας που υπολειτουργούσαν βελτιώθηκε η απόδοση τους και ακόμη και στο 80% των ακουστικών που λειτουργούσαν φυσιολογικά, παρατηρήθηκε βελτίωση στην λειτουργία τους.

Επαγγελματικός καθαρισμός όλων των μηχανικών μερών των ακουστικών βαρηκοΐας.

Ο καθαρισμός των ακουστικών μόνο από τον ίδιο τον χρήστη δεν επαρκεί διότι δεν επιτυγχάνεται η ολική απομάκρυνση της βρωμιάς που συσσωρεύεται με τον καιρό.

Έλεγχος της ορθής λειτουργίας των ακουστικών σύμφωνα με τα πρότυπα του κατασκευαστή.

Εάν τα ακουστικά δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας τότε αυτό έχει σαν συνέπεια ο χρήστης των ακουστικών να μην έχει την μέγιστη δυνατή βοήθεια που θα μπορούσε να έχει από αυτά.

Επανεκπαίδευση και συμβουλευτική των χρηστών όσον αφορά τον σωστό καθαρισμό των ακουστικών βαρηκοΐας στο σπίτι.

Στο akoustikatheodorou.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα evidence based πρωτόκολλα που ακολουθούμε για τις εξατομικευμένες εφαρμογές ακουστικών βαρηκοΐας.