Η φυσιολογική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο οργανισμός για να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να αναρρώσει από την κούραση και το στρες της ημέρας είναι ίσως η πιο σημαντική του 24ώρου για κάθε άνθρωπο. Ιδού τι πρέπει να αποφεύγετε για να αφήνεστε πιο εύκολα στην αγκαλιά του Μορφέα.

Καφεΐνη
Όπως σίγουρα γνωρίζετε προκαλεί υπερδιέγερση και δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ. Τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, ακόμη και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα καταναλώνετε μέχρι και 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Αν δηλαδή σκοπεύετε να ξαπλώσετε στις 22.00, αποφύγετε την καφεΐνη από τις 18.00 και μετά.

Πλουσιοπάροχο δείπνο
Αποφύγετε να τρώτε αργά και βαριά γεύματα και μετά να πέφτετε στο κρεβάτι, καθώς ενεργοποιείται το πεπτικό σύστημα, απασχολείται για ώρες μέχρι να πέψει δύσκολες τροφές, όπως οι πρωτεΐνες, κάτι που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου. Επίσης το πολύ βαρύ φαγητό το βράδυ μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε δυσπεψία, εφιάλτες και γενικά ανήσυχο ύπνο.

Ηλεκτρονικές συσκευές
Το φως που εκλύεται από τάμπλετ, λάπτοπ, κινητά και άλλες φορητές συσκευές ενεργοποιεί ειδικούς υποδοχείς στο οπίσθιο τμήμα των ματιών (στους αμφιβληστροειδείς), οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τον υπερχιασματικό πυρήνα, κάτι που αυξάνει την εγρήγορση και εμποδίζει την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που επιτρέπει τη χαλάρωση του οργανισμού και επιφέρει τον ύπνο.

Αλκοόλ
Το τελευταίο ποτηράκι πριν κοιμηθείτε ονομάζεται «nightcap» για έναν λόγο: Είναι ο τέλειος τρόπος για να τερματίσετε το βράδυ. Σωστά; Λάθος. Το αλκοόλ καθυστερεί και περιορίζει τον βαθύ ύπνο, κάτι που είναι σημαντικό για την ηρεμία, τη μνήμη και τις άλλες λειτουργίες που επιτελεί ο εγκέφαλος. Η συνηθέστερη επίδρασή του είναι ότι δεν σας αφήνει να πέσετε σε βαθύ ύπνο, ενώ σας ξυπνάει μέσα στη διάρκεια της νύχτας. Το γεγονός να πίνετε παραπάνω από ένα ποτό και μετά να ξαπλώνετε δεν το συζητάμε…

Υψηλή θερμοκρασία
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε όταν έχει καύσωνα. Ισχύει. Γενικά η ζέστη στο δωμάτιο επηρεάζει αρνητικά, προκαλεί αϋπνίες και αναστάτωση, εφιδρώσεις και αίσθημα ανησυχίας. Σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Όπως και πολλά άλλα καλά πράγματα στη ζωή, αν θέλετε να έχετε καλόν ύπνο, πρέπει να μείνετε… cool, κάτι που στην κλίμακα της θερμοκρασίας κυμαίνεται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην κρυώνετε ούτε να ζεσταίνεστε όσο είστε σκεπασμένοι στο κρεβάτι.