Ξέρουμε ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για να επιταχύνουμε τον ρυθμό του μεταβολισμού, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και δεν απαιτούν να γυμναστούμε.
Δεν παραλείπουμε το πρωινό. Όταν τρώμε πρωινό καίμε περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, συγκριτικά με κάποιον που παραλείπει το πρωινό γεύμα. Μια εξήγηση είναι ότι ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε το πρωινό «πυροδοτεί» την επάνοδό του σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Τρώμε ακόμη και έξι μικρά γεύματα την ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν ελαφρώς το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή μετά από κάθε γεύμα ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης. Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα πολλά μικρά γεύματα την ημέρα από τα τρία μεγάλα.
Αποφεύγουμε τις στερητικές δίαιτες. Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες μπορεί να οδηγούν σε μια γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά το αποτέλεσμα αυτό δεν κρατάει πολύ επειδή αυτού του τύπου οι δίαιτες απειλούν τον μεταβολισμό για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πολύ γρήγορα ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάσαμε μόνο που αυτή τη φορά αποτελούνται κυρίως από λίπος, ενώ αυτά που «χάθηκαν» αποτελούνται από λίπος, υγρά και μυϊκό ιστό. Υπενθυμίζουμε ότι όσο περισσότερο το λίπος στο σώμα, τόσο λιγότερες οι καύσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο οργανισμός εκλαμβάνει μια στερητική δίαιτα ως απειλή υποσιτισμού και αμύνεται καθιστώντας τα ένζυμα που συμβάλλουν στην αποθήκευση του λίπους πιο αποτελεσματικά!
Προτιμάμε πρωτεΐνες και μπαχαρικά. Δίνονται έμφαση στις πρωτεΐνες (κατά προτίμηση άπαχο κρέας, αυγό, ανάλατοι ξηροί καρποί) στη διατροφή μας αυξάνουμε τις θερμίδες που καίμε καθημερινά έως και κατά 150-200 σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία. Επίσης η προσθήκη μπαχαρικών στα φαγητά φαίνεται ότι οδηγεί σε πρόσκαιρη αύξηση των καύσεων, αλλά και σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.
Δεν ξενυχτάμε. Όσο περισσότερο καταπονούμε τον οργανισμό μας και στερούμαστε ώρες ύπνου τόσο παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών καύσης του λίπους.
Αντιμετωπίζουμε το στρες. Το στρες παίζει περίεργα παιχνίδια στο μεταβολισμό μας. Από την μια μας παχαίνει και από την άλλη μας αδυνατίζει. Τι εννοούμε; Tο έντονο στρες, αυξάνει την έκκριση ορισμένων ορμονών όπως η αδρεναλίνη, γεγονός που μπορεί ακόμη και να διπλασιάσει το ρυθμό καύσης των θερμίδων. Από την άλλη μεριά, όταν το στρες είναι χρόνιο προκαλεί το αντίθετο. Στην περίπτωση αυτή προκαλείται αύξηση του βάρους επειδή οι ορμόνες του στρες που κυκλοφορούν επί μακρόν στον οργανισμό, ευνοούν την αποθήκευση του λίπους κυρίως στην κοιλιά.