Σημαντική είναι η διαφορά στην κατανάλωση κανονικού καφέ και ντεκαφεϊνέ για τις γυναίκες τις μέρες της εμμήνου ρύσεως, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Προσπαθώντας να απαντήσουν σε ένα πολύ συχνό ερώτημα των γυναικών, δηλαδή το αν επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι ο καφές που εγείρει τα ερωτήματα, αλλά η καφεϊνη.
Ενώ, λοιπόν, οι γυναίκες που πίνουν ντεκαφεϊνέ ροφήματα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις συνήθειές τους και σε αυτό το χρονικό διάστημα, η απάντηση δεν είναι εξίσου σαφής και για όσες πίνουν κανονικό καφέ.
Οι τρέχουσες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι η καφεΐνη να αποφεύγεται προκειμένου να μην ενταθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (PMS). Αντίθετα, μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετίζεται με τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.
Όπως φαίνεται, τελικά, η απάντηση στο ερώτημα αυτό βασίζεται στο ποιος ερωτάται και πώς αντιδρά κάθε σώμα στη συγκεκριμένη ουσία.
Οι έρευνες σχετικά με την καφεΐνη και τις κράμπες της περιόδου είναι αρκετά περιορισμένες, αλλά οι γυναικολόγοι έχουν διατυπώσει ορισμένες θεωρίες για τον συσχετισμό αυτό.
Βάσει μιας μελέτης του 2012, η μαιευτήρας-γυναικολόγος Anna Cabeca υποστηρίζει πως «η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, επιδεινώνοντας έτσι και τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά προσωπικό το ζήτημα και διαφέρει από άτομο σε άτομο και από μήνα σε μήνα».
Δεδομένου ότι οι μελέτες είναι λίγες οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσες γυναίκες παρατηρούν κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τις κράμπες της περιόδου, καλό θα είναι να σκεφτούν να αντικαταστήσουν τον καφέ με ένα άλλο ρόφημα. Η Δρ. Cabeca, μάλιστα, προτείνει ζεστά ροφήματα βοτάνων, τα οποία σε συνδυασμό με τη θερμότητα, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταπραϋντικά.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών
Το παράδοξο του καφέ: Πότε προκαλεί κόπωση, ατονία και νύστα
Προβλήματα περιόδου: Πότε είναι αθώα και πότε κρύβουν κινδύνους