Όσο οι μέρες μικραίνουν γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός μας το πρωί, ειδικά όταν ανοίγουμε τις κουρτίνες και διαπιστώνουμε ότι είναι ακόμα σκοτάδι.

Αν αντιμετωπίζετε λοιπόν το πρόβλημα της χειμερινής κόπωσης σας προτείνουμε ορισμένες συμβουλές για να αυξήσετε την ενέργειά σας.

Βγείτε στο φως
Η απώλεια του ηλιακού φωτός τον χειμώνα μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες του κιρκαδιανού ρυθμού σας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ύπνο και τους κύκλους εγρήγορσης του οργανισμού μέσα στη μέρα. Για όσο διάστημα υπάρχει σκοτάδι ο οργανισμός παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την πρόκληση νύστας στον άνθρωπο. Επομένως κατά τη διάρκεια της μέρας προσπαθήστε να βγαίνετε έξω στο φυσικό φως όσο το δυνατόν πιο συχνά. Ακόμα και ένας γρήγορος μεσημεριανός περίπατος μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Δημιουργήστε συνθήκες για «καθαρό» και «υγιή» ύπνο
Το κρύο και το σκοτάδι δημιουργούν δελεαστικές συνθήκες για ύπνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει και να κοιμηθείτε! Προσπαθήστε να δημιουργήσετε σταθερή ρουτίνα στον ύπνο σας και υιοθετήστε ορισμένες υγιείς συνήθειες. Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και βάλτε στόχο να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ – το μυστικό είναι να ξυπνάτε ξεκούραστοι. Για να το πετύχετε αυτό κάντε το υπνοδωμάτιό σας ένα φιλόξενο μέρος για ύπνο αποφεύγοντας την έκθεση σε οθόνες περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο και αποφύγετε τη λήψη καφεΐνης τα βράδια.

Ξεκινήστε γυμναστήριο
Όταν νιώθετε να μην έχετε ενέργεια το τελευταίο πράγμα που θα να σκεφτείτε να κάνετε είναι να πάτε στο γυμναστήριο. Κι όμως η πρωινή άσκηση μπορεί να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ενδορφινών που θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα. Αν παλεύετε για να μην αποκοιμηθείτε πάνω στον καναπέ με το που φτάσετε σπίτι από τη δουλειά, τότε δοκιμάστε την ήπια απογευματινή γυμναστική. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η κούραση νωρίς το βράδυ ενώ θα επιδράσει θετικά και στον ύπνο σας.
Αν κάνει πολύ κρύο έξω ή δεν σας αρέσει το τρέξιμο στο σκοτάδι προσπαθήστε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε ένα τοπικό γυμναστήριο ή αθλητικό κέντρο και βάλτε στόχο να ασκείστε τουλάχιστον 150 λεπτά ανά βδομάδα.

Αλλάξτε τη διατροφή σας
Αντί να πιείτε καφέ προσπαθήστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας με θρεπτικά τρόφιμα και αποφύγετε τα επιβλαβή.
Η κατανάλωση βρώμης το πρωί συμπληρώνει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελεί πολύτιμη πηγή υδατανθράκων ώστε να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη μεριά, μια μερίδα σολομού το μεσημέρι μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη ω-3 και να κρατήσει ενεργό τον εγκέφαλο για περισσότερο χρόνο. Όσο για σνακ επιλέξτε μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή γκότζι μπέρι τα οποία παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και σας τροφοδοτούν με την απαραίτητη ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσετε την απογευματινή κόπωση.

Εν κατακλείδι, η χειμερινή κόπωση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο όμως στις πλείστες περιπτώσεις δεν είναι κάτι σοβαρό. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί εποχική συναισθηματική διαταραχή, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και αναιμία.

Εάν δείτε ότι η κούραση είναι συνεχής, επίμονη και επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή και δραστηριότητες θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.