Οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι κάνουν κακές διατροφικές επιλογές, τρώγοντας φαγητά υψηλότερης περιεκτικότητας σε θερμίδες. Οι στρεσαρισμένοι γονείςενδέχεται να κάνουν αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και για τα παιδιά τους που εξαρτώνται από την κρίση τους, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nursing Research.
«Το στρες μας κάνει να επιλέγουμε τροφές με περισσότερες θερμίδες και τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτού του είδους τα φαγητά επηρεάζονται όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες», δήλωσε η καθηγήτρια νοσηλευτικής Myoungock Jang.
Η Jang και οι συνεργάτες της εξέτασαν γονείς από 256 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το αίσθημα ευεξίας των γονέων, την ποιότητα του ύπνου τους και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας ως προς το χρόνο και τις επιλογές φαγητού.
«Όσο υψηλότερα τα επίπεδα στρες, τόσο λιγότερο υγιεινό ήταν το φαγητό που ήταν διαθέσιμο στο σπίτι, ενώ παράλληλα τόσο πιο ανθυγιεινές ήταν οι πρακτικές διατροφής για τα παιδιά τους», δήλωσε η Δρ. Jang.
Σε συνεντεύξεις με ορισμένους από τους γονείς φάνηκε πως οι πιο «στρεσαρισμένες» οικογένειες έθεταν σαν προτεραιότητα την ευκολία.
«Πιο συχνά αισθάνονται πως δεν έχουν επαρκή ενέργεια και χρόνο για να προετοιμάσουν φαγητό στο σπίτι», δήλωσε η Δρ. Jang. Έτσι επέλεγαν πρόχειρο φαγητό πιο συχνά καθώς ήταν πιο εύκολο να φέρουν έτοιμο φαγητό στο σπίτι, το οποίο όμως ήταν επίσης ανθυγιεινό.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η λιγότερο υγιεινή διατροφή θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας των παιδιών των γονέων που βιώνουν έντονο στρες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Με απλά λόγια η μελέτη δεν διαπίστωσε συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων στρες των γονέων και του δείκτη μάζας σώματος του παιδιού τους.
«Τα παιδιά στη μελέτη ήταν σε πολύ μικρά γι’ αυτό και δεν παρατηρήθηκε αύξηση βάρους. Γνωρίζουμε όμως πως η δημιουργία των διατροφικών τους συνηθειών καθορίζεται σε αυτή τη φάση της ζωής και αναρωτιόμαστε αν τελικά θα επηρεαστεί η υγεία τους και το βάρος τους σε μεγαλύτερη ηλικία» αναφέρουν οι ειδικοί.
Αναγνωρίζοντας την σημασία της ανάπτυξης υγιών διατροφικών συνηθειών και το πώς το στρες μπορεί να εκτροχιάσει αυτές τις προσπάθειες, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να διασφαλίσουν ότι έχουν υγιεινό φαγητό, χρόνο να το προετοιμάσουν και ένα χαλαρό περιβάλλον για να το απολαύσουν.
«Όλοι οι γονείς είναι στρεσαρισμένοι σε κάποιο επίπεδο. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, έτσι καλό θα ήταν να αναγνωρίσουμε γιατί είναι σημαντικό να το κάνουμε με τον πιο σωστό τρόπο ακόμα κι όταν έχουμε στρες».
Ορισμένοι γονείς έχουν μία καλή στρατηγική προετοιμάζοντας εκ των προτέρων τη βδομάδα τους. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο για τον καθένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στήριξη μεταξύ των γονιών, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συναισθηματική στήριξη είναι σημαντικές.