Υποφέρετε από πόνο χαμηλά στην κοιλιά; Μήπως νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε συχνά και κατά τη διάρκεια της ούρησης αισθάνεστε «κάψιμο»;

Πρόκειται για χαρακτηριστικά συμπτώματα της κυστίτιδας, δηλαδή φλεγμονής της κύστης, που θα εκδηλώσει μια στις δύο γυναίκες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Η κυστίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ουρολοίμωξης που όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί τόσο πιο ήπια θα εξελιχθεί. Μάλιστα με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να υποχωρήσει σε τρεις ημέρες.

Επειδή η κυστίτιδα είναι μια κατάσταση που αφορά στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως η πρώτη σκέψη για την αντιμετώπισή της είναι η χορήγηση αντιβιοτικών και απλών αναλγητικών και σπασμολυτικών φαρμάκων. Όμως, τα μεν αντιβιοτικά έχουν συχνά δυσάρεστες παρενέργειες και επιπλέον ενέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής, τα δε αναλγητικά και σπασμολυτικά ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα, δεν καταπολεμούν όμως την αιτία της φλεγμονής.

Ανακουφιστείτε από τον πόνο της κυστίτιδας
Για την ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας συστήνεται ξεκούραση, πρόσληψη άφθονων υγρών (τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα) και θερμά επιθέματα στο σημείο του πόνου. Αν μάλιστα χορηγηθεί και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες να χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης.

Στη θεραπευτική φαρέτρα υπάρχουν, λοιπόν, σήμερα τέτοιες αποτελεσματικές εναλλακτικές αγωγές χωρίς καθόλου παρενέργειες. Το FEMANNOSE® N είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν με φυσικό τρόπο δράσης για τη πρόληψη και θεραπεία της οξείας κυστίτιδας, χάρη στο φυσικό συστατικό D-μαννόζη που αποτρέπει την προσκόλληση των βακτηρίων E. coli που προκαλούν φλεγμονή στους βλεννογόνους του ουροποιητικού συστήματος. Έτσι τα βακτήρια παρασύρονται και αποβάλλονται με την επόμενη ούρηση. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η αιτία της ουρολοίμωξης και τα δυσάρεστα συμπτώματα υποχωρούν. Ενώ τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους παθογόνους οργανισμούς και αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό τους.

Ο ρόλος της D-Μαννόζης κατά της κυστίτιδας
Η D-μαννόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης, δηλαδή ένα απλό σάκχαρο, που παράγεται από γλυκόζη και χρησιμοποιείται στη θεραπεία φλεγμονών της ουροδόχου κύστης. Η δραστική ουσία εκχυλίζεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης από μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ενδογενώς D-μαννόζη σε μικρές ποσότητες, συνεπώς η δραστική ουσία δεν είναι ξένη και κατά κανόνα καλά ανεκτή από τον οργανισμό. Σε υψηλότερη δόση, η D-μαννόζη αποτρέπει τα βακτήρια E. coli από το να προσκολληθούν στους βλεννογόνους και να προκαλέσουν έτσι φλεγμονές.

Πώς δρα η D-μαννόζη;

Η D-μαννόζη που λαμβάνεται από το στόμα δεν μεταβολίζεται σχεδόν καθόλου στο γαστρεντερικό σύστημα και εισέρχεται σε σχετικά μεγάλη ποσότητα στην κύστη. Εκεί τα μόρια D-μαννόζης προσκολλούνται στα ινίδια των βακτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ινίδια να καλύπτονται και τα βακτήρια να μην μπορούν πλέον να προσκολληθούν στον βλεννογόνο της κύστης, συνεπώς τα βακτήρια καταστέλλονται. Κατόπιν αποβάλλονται με τα ούρα.

FEMANNOSE® N: Στοχευμένη καταπολέμηση της κυστίτιδας 

Το FEMANNOSE® N είναι διαθέσιμο σε πρακτικά φακελάκια μονής δόσης. Κάθε φακελάκι περιέχει 2g D-μαννόζη και μπορεί να ληφθεί ως μεμονωμένη δόση. Για την πρόληψη της κυστίτιδας συνιστάται η λήψη ενός φακέλου την ημέρα. Για την αντιμετώπιση της οξείας φλεγμονής απαιτούνται τρεις δόσεις FEMANNOSE® N, δηλαδή 6g D-μαννόζη, ημερησίως κατά τις τρεις πρώτες ημέρες και δύο δόσεις την 4η και 5η ημέρα.

Έτσι, καταπολεμά στοχευμένα την αιτία (επιμολυσματικά βακτήρια E. coli) της κυστίτιδας και μπορεί επιπλέον να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα χάρη στην άμεση δράση του στην κύστη, που επιδρά από την πρώτη κιόλας λήψη. Το FEMANNOSE® N γίνεται πολύ καλά ανεκτό από τον οργανισμό, είναι εύκολο στη χρήση και ευχάριστο χάρη στη φρουτώδη γεύση του, δεν προκαλεί ανάπτυξη μικροβιακών αντοχών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό σε συνεννόηση με τον γιατρό, ενώ είναι κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά από 14 ετών και άνω, διαβητικούς, vegan και δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη και συντηρητικά.

Προσοχή: Αν η κυστίτιδα επιμένει για παραπάνω από τρεις ημέρες ή αν εμφανιστεί πυρετός θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Εκείνος θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση το FEMANNOSE® N μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία.