H 14η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας. Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι ένα απλό σημάδι στο δέρμα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από μια χρόνια μορφή εκζέματος που ονομάζεται Ατοπική Δερματίτιδα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν ακούει τον όρο, ατοπική δερματίτιδα είναι τα ορατά σημάδια στο δέρμα που συνοδεύονται από αίσθημα καύσου και κνησμού.

Όμως, όπως οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται κάτω από την επιφάνεια, έτσι και στην ατοπική δερματίτιδα το μυστικό κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος;

Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος είναι λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής στην είσοδο παραγόντων από το περιβάλλον, με αποτέλεσμα περαιτέρω ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βλάβη που προκαλείται από τον κνησμό συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των κυττάρων του δέρματος, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση ξένων σωματιδίων.

Δενδριτικά κύτταρα, ταξιδεύουν στον πλησιέστερο λεμφαδένα για να ενεργοποιήσουν τα Τ κύτταρα, τα οποία αναπτύσσουν πλήρη ανοσολογική απάντηση. Τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα εκκρίνουν στη συνέχεια ουσίες που τελικά οδηγούν στη γνώριμη ερυθρότητα και το εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.

Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, παρόλο που το μη προσβεβλημένο δέρμα φαίνεται φυσιολογικό, στην πραγματικότητα υπάρχει εμμένουσα υποκείμενη φλεγμονή λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα λοιπόν και όταν το δέρμα φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου η επόμενη έξαρση να κάνει την εμφάνισή της.

Η ζωή ενός ασθενούς με Ατοπική Δερματίτιδα

Συχνά, η ατοπική δερματίτιδα απαιτεί καθημερινή θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο ο κνησμός και το εξάνθημα. Οι τοπικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την έξαρση. Οι ασθενείς ωστόσο πολλές φορές αισθάνονται ότι δεν μπορούν αποφύγουν την επανεμφάνιση μιας έξαρσης. Η κατάσταση αυτή, συχνά τους προκαλεί συμπτώματα έντονου άγχους και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους.

Η καθημερινότητα των ασθενών με Ατοπική Δερματίτιδα είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις, ωστόσο μπορούν να βελτιώσουν την ζωή τους σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά.

Ενημερωθείτε για την Ατοπική Δερματίτιδα στο www.atopicderma.gr και στο www.sanofi.gr

 

MAT-GR-2100511 – V 3.0 / 09.2021