Ο πόνος στη μέση ταλανίζει παγκοσμίως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες για την απουσία μας από την εργασία. Τώρα όμως οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανακούφιση του πόνου της μέσης, μέσω μιας καινοτόμας εφαρμογής που προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μόνοι μας για να μειώσουμε τον πόνο στη μέση μέσω της άσκησης και προσαρμογής του τρόπου ζωής», αναφέρει σχετικά ο Paul Jarle Mork, καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλείας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Καλύτερη κατανόηση των πιθανών αιτιών των παθήσεων της μέσης παρέχει επίσης ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο, η αυτοδιαχείριση μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς καμιά βοήθεια ή υποστήριξη στη συνέχεια».

Ο καθηγητής Mork συνεργάστηκε με την Kerstin Bach, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του NTNU, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής που ονομάζεται selfBACK. Η εφαρμογή υπόσχεται να δώσει την αποτελεσματικότερη λύση σε όλους όσους υποφέρουν από τον πόνο της μέσης, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, η εφαρμογή εξηγεί τι είναι ο πόνος στη μέση και δίνει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες κινήσεις που θα πρέπει να δοκιμάσετε με στόχο τη μειώση του πόνου, όπως συμβουλές σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα. Το feedback από την εφαρμογή πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα, παρέχοντας σας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για να ακολουθήσετε, πλήρως εφαρμοσμένο στις δικές σας ατομικές ανάγκες.

«Πριν τη χρήση της εφαρμογής, θα απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής σας και συγκεκριμένες κινητικές δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιάζετε στην περιοχή της μέσης. Η εφαρμογή συγκρίνει τις απαντήσεις σας με εκείνες άλλων χρηστών της εφαρμογής και με τα αποτελέσματα που έχουν με τη χρήση της εφαρμογής. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή μπορεί να προσαρμόσει τις συμβουλές για εσάς», εξηγεί η Kerstin Bach.

 

Ο καθηγητής Paul Jarle Mork εξηγεί τη λειτουργία του selfBACK

Δουλεύει όντως η εφαρμογή; 

Δε θα ήταν τόσο σίγουροι για το εγχείρημα τους αυτό βέβαια αν δεν έβλεπαν και τα θετικά αποτελέσματα ήδη από τις αρχικές δοκιμές. Για να εκτιμήσουν το πόσο όντως βοήθησε η εφαρμογή τους χρήστες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε 461 ασθενείς με πόνο στη μέση από τη Νορβηγία και τη Δανία.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες της μελέτης έλαβαν μια τυπική θεραπεία από τους γιατρούς τους. Οι υπόλοιποι έλαβαν επίσης μια προκαθορισμένη θεραπεία, σε συνδυασμό με τη χρήση της εφαρμογής selfBACK. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα αποτελέσματά τους έπειτα από τρεις, έξι και εννιά μήνες χρήσης της εφαρμογής.

Έπειτα από τρεις μήνες, το 39% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν μόνο τις συμβουλές των γιατρών τους δήλωσαν κάποια θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου, σε σύγκριση με το 52% των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν και την εφαρμογή, με τις πιθανότητες μεγάλης βελτίωσης να αυξάνονται κατά 32%. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και έπειτα από έξι και εννιά μήνες.

Διαβάστε επίσης: 

Πόνος στη μέση: Η άσκηση που θα σας απαλλάξει από την ενόχληση

Πόνος στη μέση: Ποιο πρόβλημα μπορεί να κρύβει – Η σωστή αντιμετώπιση