Αν στα όνειρα σας βρίσκεστε συχνά χαμένοι στο πλήθος, σε μέρη πολυσύχναστα και περιτριγυρισμένοι από κόσμο, πράγματα δηλαδή που δεν συνέβαιναν τις ημέρες της καραντίνας, τότε έχετε μεταβεί με επιτυχία στη μετα-lockdown εποχή. Άλλωστε, όπως υποστήριζε ο Carl Jung, τα όνειρα δεν είναι καθρέφτης μόνο του υποσυνειδήτου αλλά και της ζωής που συνειδητά βιώνει ο άνθρωπος.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία μιας μελέτης από την Ιταλία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, με τη συμμετοχή 90 ενήλικων που κατέγραφαν σε ένα ημερολόγιο όλα τα όνειρά τους κάθε πρωί.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το περιεχόμενο των ονείρων όσο και η ποιότητα των ονείρων άλλαξαν προς θετική κατεύθυνση μετά το τέλος των lockdown.
Η πανδημία COVID-19 έφερε γερό πλήγμα τόσο στον ύπνο όσο και τα όνειρα των ανθρώπων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κατά τη διάρκεια των lockdown ο ύπνος των ανθρώπων ήταν περισσότερο διαταραγμένος, με συχνές αφυπνίσεις, δύσκολος και τα όνειρα αποτυπώνονταν εντονότερα στη μνήμη τους, κάτι όχι ευχάριστο δεδομένου πως οι εφιάλτες γνώρισαν σημαντική αύξηση τις ημέρες του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Mississauga του Τορόντο, το άγχος, ο φόβος και η σύγχυση ήταν τα κορυφαία συναισθήματα που δήλωσαν ότι βίωσαν στα όνειρά τους οι συμμετέχοντες. Οι ίδιοι ανέφεραν, επίσης, πως τα όνειρά τους ήταν πιο ζωντανά και ότι είχαν περισσότερους εφιάλτες από καλά όνειρα.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Ύπνος: Ποια συναισθήματα κυριαρχούν στα όνειρά μας εν μέσω πανδημίας
Ο κορωνοϊός μας γέμισε φόβο: Γιατί οι Έλληνες ζήτησαν βοήθεια από τους ειδικούς της ψυχικής υγειας
Ο κορωνοϊός «μόλυνε» και τα όνειρα των ανθρώπων, λέει νέα έρευνα