Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Medicine & Science in Sports & Exercise, διαπιστώθηκε ότι όσοι ασκούνταν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν εξίσου χαμηλά ποσοστά θανάτου με εκείνους που ασκούνταν συχνότερα.
Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες (3.400 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών) φορούσαν μετρητές δραστηριότητας για διάστημα μιας εβδομάδας. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, τους «πολεμιστές Σαββατοκύριακου» (αυτοί που ασκούνταν μόνο μία ή δύο μέρες την εβδομάδα) και τους «τακτικά δραστήριους» που διαχέουν την συχνότητα της άσκησής τους σε ολόκληρη την εβδομάδα. Όλοι παρακολουθήθηκαν για περίπου έξι χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και επιδημιολόγο στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, Eric Shiroma, παρόλο που οι τακτικά δραστήριοι είχαν περίπου 50% περισσότερες προπονήσεις μέτριας και υψηλής έντασης σε σύγκριση με τους ασκούμενους το Σαββατοκύριακο, τα οφέλη για την υγεία τους ήταν παρόμοια.
Πιο συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι «οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», όπως τους χαρακτήρισαν οι ερευνητές, είχαν οφέλη παρόμοια με εκείνα που περιγράφουν οι αμερικανικές Οδηγίες για τη Φυσική Δραστηριότητα, δηλαδή τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.
«Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η άσκηση ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Γεγονός είναι ότι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη, είτε πραγματοποιείται τις καθημερινές είτε το Σαββατοκύριακο. Το να είναι κανείς δραστήριος, όποτε το επιτρέπει η καθημερινότητά του, είναι βέβαιο πως θα τον καταστήσει πιο υγιή και ζωντανό», σημειώνει Δρ. David Katz, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Yale-Griffin του Πανεπιστημίου Yale.
Από τη δική της πλευρά, η Samantha Heller, επικεφαλής κλινική διατροφολόγος και φυσιολόγος άσκησης στο Langone Health της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σημασία της άσκησης για τη μακροζωία, με τη διαφορά ότι η τακτική άσκηση «κάνει πολλά περισσότερα από το να μας κρατά απλώς ζωντανούς».
Η τακτική άσκηση βελτιώνει τον ύπνο, την αρτηριακή πίεση, τη νοητική λειτουργία, την υγεία των οστών, τη μυϊκή δύναμη και την υγεία της καρδιάς. Επίσης, μειώνει επίσης τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, όπως και το άγχος.
«Η άσκηση το Σαββατοκύριακο είναι καλή για εκείνους με βεβαρυμένο εργασιακό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι οι πολλές ημέρες καθιστικής ζωής έχουν αντίθετες επιπτώσεις στην υγεία», τόνισε η Δρ. Heller και συνέχισε:
«Οι συστάσεις για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων για την υγεία ποικίλουν ανάλογα με τους στόχους του καθενός. Σε ιδανικές περιστάσεις, «θα πρέπει να στοχεύουμε σε τουλάχιστον 30-60 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα, ή 25-50 λεπτά έξι φορές την εβδομάδα». Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες, πάντως, είναι ότι πρέπει να προγραμματίζουμε την άσκησή μας στο ημερολόγιό μας. «Αν περιμένετε να βρείτε το χρόνο, δεν θα συμβεί ποτέ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.