Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται αύξηση έως και κατά 50% στα περιστατικά καρκίνου του δέρματος -το γνωστό μελάνωμα- στους άνδρες. Και παρόλο που τα ποσοστά έχουν αυξηθεί και για τις γυναίκες κατά 30% την ίδια χρονική περίοδο, ο καρκίνος του δέρματος θεωρείται πλέον συχνότερος στους άνδρες.

Επιπλέον, οι άνδρες είναι πιθανό να διαγνωσθούν σε πιο προχωρημένο στάδιο από τις γυναίκες, με τα περισσότερα περιστατικά να εντοπίζονται στον κορμό του σώματός τους -ενδεχομένως επειδή αρκετοί συνηθίζουν να κυκλοφορούν χωρίς μπλούζα τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουν ασυνήθιστες αλλαγές, ιδιαίτερα όταν αυτές παρουσιάζονται στην πλάτη και δυστυχώς αυτό οδηγεί και σε αύξηση κατά 8% στα ποσοστά θανάτου.

Τα νέα αυτά στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του Κέντρου Αντικαρκινικής Έρευνας της Βρετανίας, η οποία διαπίστωσε μια πιθανή νέα σύνδεση ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και τον αυξημένο κίνδυνο μελανώματος στους άνδρες.

Σωστή προστασία από τον ήλιο όλο τον χρόνο
Καθώς το καλοκαίρι έχει μπει πλέον για τα καλά και όλοι αρχίζουν να οργανώνουν τις διακοπές τους, οι επιστήμονες αναδεικνύουν αυτά τα στοιχεία προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, ειδικά στις περιπτώσεις που τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν συχνό φαινόμενο κάθε χρόνο. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η προστασία από τον ήλιο δεν αφορά μόνο τον χρόνο που περνάμε στην παραλία, αλλά κάθε στιγμή της ημέρας, όπου και αν είμαστε.

Παρόλο που τα ποσοστά παρουσιάζουν αύξηση, σχεδόν τα 9 στα 10 περιστατικά καρκίνου του δέρματος μπορούν να αποφευχθούν. Και μπορεί το μαύρισμα να θεωρείται από πολλούς σημάδι καλής υγείας, η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει υγιές μαύρισμα, είτε πρόκειται για φυσικό μαύρισμα από τον ήλιο είτε για τεχνητό (σολάριουμ). «Το μαύρισμα είναι ο τρόπος που έχει το δέρμα για να προστατευθεί από τις επιβλαβείς ακτίνες», τονίζουν οι ειδικοί.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε το δέρμα μας;

  • Μένοντας σε σκιερά μέρη, ειδικά κατά τη διάρκεια των ωρών που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (11 το πρωί μέχρι 4 το μεσημέρι).
  • Καλύπτοντας το σώμα μας με ρούχα, φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV.
  • Χρησιμοποιώντας αντιηλιακό με τουλάχιστον 15 δείκτη προστασίας. Εφαρμόστε ικανές ποσότητες, ανανεώνετε τακτικά και συνδυάστε το με σκιά και ρουχισμό.

Και παρόλο που κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο καθένας μπορεί να πάθει ηλιακό έγκαυμα ή να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. «Οι άνθρωποι με φυσικό σκούρο χρώμα δέρματος καίγονται λιγότερο εύκολα και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αλλά όταν ο ήλιος είναι δυνατός όλοι θα πρέπει να λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος δέρματος: Ο απλός και γρήγορος τρόπος να μάθετε τι συμβαίνει

Φωτογήρανση και Καρκινογένεση: Έτσι θα αποφύγετε τον κίνδυνο για το δέρμα

Φωτογραφίες σοκ: Οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα