Ορισμένοι παχύσαρκοι εφησυχάζονται στο γεγονός ότι, παρά το αυξημένο τους βάρος, διατηρούν ένα φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ, θα πρέπει όμως να αναθεωρήσουν διαβάζοντας τα αποτελέσματα νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Το πόρισμα των επιστημόνων είναι πως διατηρώντας ένα φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ ως παχύσαρκοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν υγιείς (αναφερόμενοι στην μεταβολικά υγιή παχυσαρκία) καθώς εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισόδιων και αναπνευστικών παθήσεων.
Η παχυσαρκία θεωρείται η πανδημία της εποχής μας με 300 εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο, ένα ποσοστό που αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2030, αποτελώντας το 20% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού. Συνήθως η παχυσαρκία οδηγεί σε διάφορες μεταβολικές διαταραχές όπως την υπέρταση, την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές αλλαγές. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα αυτά δεν είναι καθολικά, καθώς υπάρχουν άνθρωποι παχύσαρκοι με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, μικρή φλεγμονή και φυσιολογικές τιμές τις ινσουλίνης. Αυτοί οι ασθενείς ορίζονται από τους επιστήμονες ως Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι (ΜΥΠ) και το ποσοστό τους στο συνολικό πληθυσμό να βρίσκεται στο 3% έως 22%.
Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο Diabetologia και οι ερευνητές ανέλυσαν τα προφίλ 381.363 ατόμων για μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 11,2 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος της μεγάλης κλίμακας βρετανικής έρευνας Biobank με άτομα από το γενικό πληθυσμό σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μεταξύ του 2007 και του 2010.
Αυτό που θέλησαν να διερευνήσουν οι επιστήμονες είναι τη σχέση μεταξύ των Μεταβολικά Υγειών Παχύσαρκων με τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τις αναπνευστικές παθήσεις όπως την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι θεωρήθηκαν όσοι είχαν ΔΜΣ 30 και έχοντας τουλάχιστον τέσσερα από τα έξι μεταβολικά υγιή κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης και πέντε βιοδεικτών του αίματος: C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP ένας δείκτης φλεγμονής), τριγλυκερίδια, LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) και HDL («καλή» χοληστερόλη) και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c, μια μέτρηση της μέσης τιμής της γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 2 με 3 μήνες). Με γνώμονα την κατάσταση του μεταβολισμού και της παχυσαρκίας των συμμετεχόντων, χωρίστηκαν σε μεταβολικά υγιείς φυσιολογικού βάρους (μη παχύσαρκοι), μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι, μεταβολικά μη υγιείς φυσιολογικού βάρους (μη παχύσαρκοι) και μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι (MUO).
Οι μελετητές διαπίστωσαν πως οι Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι ήταν γενικά νεότεροι, παρακολούθησαν λιγότερη τηλεόραση, ασκούνταν περισσότερο, είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, χαμηλότερο δείκτη υλικής στέρησης, μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να είναι άνδρες και μη λευκοί σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ήταν μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι.
Σε σύγκριση με τους μεταβολικά υγιείς συμμετέχοντες που δεν ήταν παχύσαρκοι, οι Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι είχαν 4,3 μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 18% μεγαλύτερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, ενώ στο 76% σκαρφάλωσε ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, 28% εμφάνισης αναπνευστικές παθήσεις και 19% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από ΧΑΠ. Όσον αφορά τους μεταβολικά μη υγιείς ανθρώπους με παχυσαρκία, οι Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι είχαν 28% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Ένα ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι πως μεταξύ ενός υποσυνόλου των συμμετεχόντων, το ένα τρίτο των ατόμων που ήταν Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι στην αρχή της περιόδου της μελέτης, ο μεταβολισμός τους άλλαξε προς το χειρότερο εντός 3 έως 5 ετών.
Συνοψίζοντας, οι ερευνητές προειδοποιούν πως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εφησυχάζονται οι Μεταβολικά Υγιείς Παχύσαρκοι, καθώς δεν είναι τόσο υγιείς όσο πιστεύουν. Μάλιστα επισημαίνουν πως ο όρος Μεταβολικά Υγιής Παχύσαρκος είναι παραπλανητικός και θα πρέπει να αποφεύγεται στην κλινική ιατρική ενώ θα πρέπει να διερευνηθούν διαφορετικές στρατηγικές για τον προσδιορισμό του κινδύνου.
Διαβάστε επίσης:
Covid-19 και Παχυσαρκία: Οι δύο πανδημίες που απειλούν σοβαρά την υγεία μας
Παχυσαρκία: Το σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση βάρους