«Ακόμη και αν νιώθουν υγιείς, οι γυναίκες πρέπει απευθύνονται τακτικά στον γιατρό τους για τη μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης, επαναλαμβάνοντας τις μετρήσεις σύμφωνα με τις τιμές τους», προειδοποιεί η Δρ Ester Kringeland από την πρόσφατη μελέτη που έδειξε ότι οι γυναίκες με αυξημένη αρτηριακή πίεση στα πρώιμα 40 τους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ΟΣΣ) στα 50 τους. Εν αντιθέσει, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη συνάφεια για τον ανδρικό πληθυσμό του δείγματος.

Τα ευρήματα της ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στην Νορβηγία που διερεύνησε τον πιθανό κίνδυνο ΟΣΣ από ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση (130-139/80-89 mmHg) δημοσιεύονται στο European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Ακόμη αυστηρότερος έλεγχος απαιτείται για όσες γυναίκες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες εξαιτίας καταστάσεων όπως παχυσαρκία, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης», πρόσθεσε η Δρ Kringeland.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.281 γυναίκες και 5.948 άνδρες που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Hordaland Health Studies (HHS), η οποία εκπονήθηκε κατά το 1992-93 οπότε οι συμμετέχοντες ήταν 41 ετών. Τα στοιχεία περί τα εμφράγματα αφορούν τα 16 χρόνια που ακολούθησαν της μελέτης HHS.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η υπέρταση αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές νόσους στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Επιπροσθέτως, παρά τις χαμηλότερες συνήθως τιμές αρτηριακής πίεσης σε νέες και μεσήλικες γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, οι πιθανότητες διάγνωσης υπέρτασης είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.

Η νορβηγική μελέτη υπερθεματίζει στη βιβλιογραφία που αναδεικνύει τον υψηλά σημαντικότερο κίνδυνο της υπέρτασης για τις γυναίκες. Όπως εξηγεί η Δρ Kringeland, μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου, που ωστόσο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, είναι οι διαφορές στον τρόπο που ανταποκρίνονται οι μικρές αρτηρίες στην υπέρταση. «Οι νέες γυναίκες έχουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους άνδρες αλλά πιο απότομη αύξηση όταν εισέρχονται στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Αν και ο κίνδυνος υπέρτασης είναι ίδιος για τα δύο φύλα αποδεικνύεται ότι, εντέλει, η πάθηση προτιμά το γυναικείο φύλο» ανέφερε η ίδια, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητή Bryan Williams να επικεντρώνεται στα ανατρεπτικά για την επικρατούσα θεωρία δεδομένα, σύμφωνα με την οποία ο καρδιαγγειακός κίνδυνος λόγω υπέρτασης στη μέση ηλικία είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από τις γυναίκες.

Πώς να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεσή σας; Σύμφωνα με τη Δρ Kringeland, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και να εντάξετε στη ζωή σας περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγεται το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλατιού και αλκοόλ.

Για περισσότερους τρόπους μείωσης της αρτηριακής πίεσης, διαβάστε ακόμη:

Οκτώ αποτελεσματικοί τρόποι να ρίξετε την πίεσή σας

Αρτηριακή πίεση: Το άθλημα που τη μειώνει και προστατεύει την καρδιά

Αρτηριακή Πίεση: Ο εύκολος τρόπος να την «ρίξετε» δύο μονάδες