Μία νέα μελέτη από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατροφή είναι ένας παράγοντας με μεγάλη επίδραση στη διατήρηση της σωματικής αυτονομίας μειώνοντας τις πιθανότητες δυσλειτουργιών περίπου κατά 25%. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nutrition, Health and Aging.
«Η διατροφή μπορεί να έχει συγκεκριμένες επιδράσεις στην υγεία μας. Μεταξύ αυτών είναι και η ευεξία και η σωματική μας αυτονομία όσο μεγαλώνουμε. Αυτό που μας ενθουσιάζει σχετικά με τα ευρήματά μας είναι η αντίληψη πως έχουμε κάποια επίδραση στη διατήρηση της φυσικής μας ανεξαρτησίας όσο μεγαλώνουμε. Ακόμα και αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη διατροφή τους, υπάρχουν ορισμένες σχετικά απλές διατροφικές αλλαγές που μπορούν να κάνουν και να επηρεάσουν την ικανότητά τους να διατηρήσουν τη σωματική τους αυτονομία. Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και ξηρούς καρπούς», δηλώνει η Francine Grodstein, επικεφαλής συγγραφέας.
Η Δρ. Grodstein και η συνεργάτης της Kaitlin Hagan, ανέλυσαν δεδομένα που είχαν καταγραφεί από το 2008 έως το 2012, από ένα σύνολο 12.658 ανδρών. Στην αρχή αυτής της περιόδου όλοι οι άνδρες εξετάστηκαν για την ικανότητά τους να πραγματοποιούν απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το λούσιμο, το ντύσιμο, το περπάτημα ενός τετραγώνου κ.α. Επιπλέον αυτοί οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν πως τα υψηλότερα διατροφικά αποτελέσματα, (τα οποία έδειχναν καλύτερη διατροφική ποιότητα) συσχετίζονταν με μειωμένες πιθανότητες κακής σωματικής λειτουργίας κατά τη γήρανση. Επιπρόσθετα ήταν το γενικά υγιεινό μοτίβο διατροφής που ήταν πιο ισχυρά συνδεδεμένο με την καλύτερη σωματική λειτουργία παρά ένας συγκεκριμένο τρόφιμα ή φαγητό. Η ομάδα εντόπισε πως η μεγαλύτερη πρόσληψη λαχανικών και ξηρών καρπών και η μικρότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος και ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη χαμήλωναν τον κίνδυνο μειωμένης αυτονομίας.