Με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια για τον φονικό κορωνοϊό SARS-CoV-2 να αναφέρουν ότι θα καταλήξει ενδημικός, σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο χάρη στη φυσική ανοσία και τους εμβολιασμούς, αλλά και την πανδημία COVID-19 να συνεχίζει την επέλασή της με πλήθος νεκρών και κρουσμάτων, η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος παραμένει η κίνηση ματ για την καλύτερη προστασία μας.
Σύμφωνα με τον Δρ Sebastien Chastin, Καθηγητή Δυναμικής της Υγείας και της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκώβης, ένας από τους καλύτερους τρόπους να το επιτύχουμε είναι η άσκηση που, σύμφωνα με έρευνα του 2008, αποτρέπει 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Η τελευταία ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων από την ερευνητική του ομάδα, κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα για τη θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας τόσο στην υγεία έναντι λοιμωδών νοσημάτων όπως η πνευμονία, όσο και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η άσκηση:
1. Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από λοιμώδεις ασθένειες
Και μάλιστα πάνω από το ένα τρίτο. Έξι μελέτες με πάνω από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η τήρηση της συνιστώμενης άσκησης 30′ την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, μείωσε τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από λοιμώδεις νόσους κατά 37%. Μάλιστα, η επίδραση της άσκησης ειδικά στην COVID-19, αποδείχτηκε ίση ή και μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία ή πιθανές συννοσηρότητες.
Τα οφέλη της άσκησης εξασφαλίζονται μέσα από τρεις μηχανισμούς:
- την προστασία από παράγοντες κινδύνου για σοβαρή και θανατηφόρα λοίμωξη, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, καταστάσεις που οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει άρρηκτα με σοβαρή COVID-19
- τη μείωση του άγχους και της χρόνιας φλεγμονής προς λιγότερες μη αναστρέψιμες ή θανατηφόρες επιπλοκές. Οι θάνατοι από πνευμονία λόγω COVID-19 έχουν σχετιστεί με μια ανεξέλεγκτη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού («καταιγίδα κυτοκινών») .
- τη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα δεδομένα από 35 ανεξάρτητες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές αποκάλυψαν ότι η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης IgA, τα οποία βρίσκονται στη βλεννογόνο μεμβράνη των πνευμόνων και σε άλλα σημεία-πύλες εισόδου του οργανισμού για ιούς και βακτήρια. Παράλληλα, αυξάνει και τον αριθμό CD4+ T λεμφοκυττάρων, υπεύθυνων για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περίπτωση «επίθεσης» από κάποιο παθογόνο.
3. Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σημείωσαν τα εμβόλια έναντι της νόσου του κορωνοϊού όταν της χορήγησης είχε προηγηθεί άσκηση. Ένα σωματικά δραστήριο άτομο έχει 50% περισσότερες πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.
Ανάγκη για περισσότερη άσκηση
Ο Δρ Chastin επισημαίνει ότι η άσκηση με τις τόσο ωφέλιμες επιπτώσεις στην υγεία παραγκωνίστηκε τις ημέρες της πανδημίας, οπότε παγκοσμίως τα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας κατέγραψαν σημαντική πτώση. Πρόκειται για μια επικίνδυνη τάση που καθιστά τον πληθυσμό πιο ευάλωτο σε λοιμώδεις και χρόνιες νόσους, ενώ αν παραμείνει ανεξέλεγκτη θα καταλήξει ένα «βαρύ» κληροδότημα της πανδημίας στη δημόσια υγεία, με κόστος κοινωνικό και οικονομικό.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Ανοσία: Θα εμβολιαστούμε ξανά του χρόνου; Δείτε την απάντηση