Η νόσος Covid-19 έχει γίνει αιτία θανάτου περισσοτέρων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα άτομα με χρόνια νοσήματα αποτέλεσαν «εύκολο στόχο» του κορωνοϊού. Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 και 2 συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες, που χρειάστηκε να προσέξουν πολύ ώστε να μην προσβληθούν από την απειλητική λοίμωξη.

Ο Declan, ο Sam, ο Gerd, o Ιβάν και ο Αλέξανδρος μετέτρεψαν τον φόβο του κορωνοϊού σε ευκαιρία να αφιερώσουν χρόνο σε αυτό που αγαπούν, την ποδηλασία και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, παραμένοντας πιστοί στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 από τον οποίο νοσούν.

Το ygeiamou.gr συνομίλησε με τους πέντε αθλητές με αφορμή το “International Tour of Rhodes 2021” (8-11 Απριλίου 2021) που διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά στο νησί της Ρόδου. Ο Declan, ο Sam, ο Gerd, αθλητές της Team Novo Nordisk Pro Cycling (TNN) συμμετείχαν στον ποδηλατικό αγώνα που διοργανώθηκε με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Η TNN είναι μια ξεχωριστή ομάδα ποδηλασίας, καθώς απαρτίζεται από αθλητές που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 και λαμβάνουν μέρος σε διεθνή ποδηλατικά γεγονότα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αφρική, όχι μόνο με στόχο την πρωτιά, την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την ενδυνάμωση όσων νοσούν από διαβήτη! Φέτος έχουν έναν ακόμη λόγο να ενδυναμώσουν το μήνυμά τους, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Πανδημία: Ευκαιρία για αυτοβελτίωση
Για τον 27χρονο Gerd de Keijzer από την Ολλανδία, που διαγνώστηκε σε ηλικία εννέα ετών με διαβήτη τύπου 1, η αγάπη για το ποδήλατο είναι «κληρονομική» αφού οι γονείς του είναι και οι ίδιοι μεγάλοι fans του αθλήματος. Όπως ο ίδιος λέει, «είμαι οκτώ χρόνια στην TNN αλλά το 2020 ήταν μια διαφορετική χρονιά από κάθε άποψη. Όλο το πρόγραμμα των αγώνων μας ακυρώθηκε! Εγώ και οι συναθλητές μου για πρώτη φορά στη ζωή μας βρεθήκαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για εμάς και τις προπονήσεις μας».

Ο Gerd de Keijzer

Ο Gerd πέρασε το 2020 στην Ισπανία, όπου κατά διαστήματα ίσχυαν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω των τοπικών εξάρσεων της επιδημίας Covid-19. «Προπονούμουν κατά κύριο λόγο σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό όμως με βοήθησε να μένω συγκεντρωμένος στις προπονήσεις και τώρα αισθάνομαι έτοιμος για την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας», λέει. Η πειθαρχία που έχει ως αθλητής υψηλών επιδόσεων βοήθησε τον Gerd να τηρεί πιστά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό «γι’ αυτό και δεν αισθάνθηκα στιγμή να κινδυνεύει η υγεία μου κατά την πανδημία», σημειώνει.

Για τον 22χρονο Declan Irvine από την Αυστραλία το 2020 ήταν διαφορετικό από εκείνο του συναθλητή του Gerd. «Η έναρξη της πανδημίας με βρήκε στη Ρόδο, στον περσινό αγώνα! Έπρεπε να αποφασίσω αν θα επέστρεφα με το υπόλοιπο team στο camp της Ισπανίας ή στην πατρίδα μου στην Αυστραλία. Ήμουν τυχερός που μπόρεσα και επέστρεψα στο σπίτι μου, όπου και έμεινα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στην Αυστραλία ευτυχώς εκείνη την περίοδο ο κορωνοϊός δεν αποτελούσε πηγή ανησυχίας. Αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος όταν πέρσι το φθινόπωρο γύρισα στην Ισπανία. Έπρεπε να φοράω παντού μάσκα και φυσικά υπήρχαν στιγμές που φοβήθηκα μήπως κολλήσω», θυμάται. Και ο Declan εκμεταλλεύθηκε με θετικό τρόπο την «απραγία» του 2020 λόγω της πανδημίας και εστίασε στις προπονήσεις του, στο διατροφικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 από τον οποίο νοσεί από την ηλικία των 12 ετών. «Και τώρα αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενος που ξαναβρέθηκα στη Ρόδο καθώς η αγωνιστική δράση αρχίζει σιγά-σιγά και πάλι», καταλήγει.

Ο Declan Irvine

Ο 23χρονος Αυστραλός Sam Munday, μέλος της Team Novo Nordisk Pro Cycling (TNN) έξι χρόνια τώρα, χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρο» το 2020 λόγω της πανδημίας «καθώς έπρεπε να παραμείνουμε σε αγωνιστική φόρμα ενώ το πρόγραμμα των αγώνων είχε μπει στον πάγο! Αλλά σε καμιά περίπτωση όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση σε μπήκε εμπόδιο στις φιλοδοξίες μου για την ποδηλασία», λέει. Συγκεντρωμένος μεν στις προπονήσεις του ο Sam δεν έχασε τη φόρμα του αλλά παραδέχεται ότι αισθάνθηκε ανησυχία για τα αγαπημένα του πρόσωπα και την πιθανότητα να μολυνθούν και να νοσήσουν. «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ελπίζω σιγά-σιγά να πάρουμε και πάλι τη ζωή μας στα χέρια μας», εύχεται.

Ο Sam Munday

Για τον 19χρονο Ιβάν Μαυροθαλασσίτη, το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά, καθώς στοχεύει να γίνε μέλος της TNN. Έχοντας λάβει μέρος το 2020 στο virtual camp της TNN, φέτος θα πάρει μέρος τον Μάιο σε ένα ακόμα camp με στόχο να μπει στους 25 καλύτερους υποψήφιους νέους ποδηλάτες. «Θέλω να μπω στην TNN γιατί αρχικά θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου πως ο διαβήτης δεν στέκεται εμπόδιο σε κανένα όνειρο και έπειτα αυτό να το μεταφέρω σε όλους τους διαβητικούς αθλητές και μη, που προσπαθούν να εκπληρώσουν τα όνειρα τους», εξηγεί.

Ο Ιβάν Μαυροθαλασσίτης

Ο Ιβάν βρίσκεται σε πλήρη αγωνιστική κατάσταση παρά τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας. «Αρχικά φοβήθηκα για μένα και την οικογένεια μου. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο προσεκτικός μπορούσα με τις κοινωνικές επαφές μου. Έχασα σημαντικές προπονήσεις αλλά δεν τα παράτησα και προσπάθησα με κάθε δυνατό τρόπο να μείνω σε φόρμα. Φυσικά χρειάστηκε αναπροσαρμογή στο το πρόγραμμα μου, κυρίως όμως της προπόνησης. Επίσης η διατροφή μου προσαρμόστηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις προπόνησης, το ίδιο και η θεραπευτική αγωγή μου», λέει.

Ο 42χρονος Αλέξανδρος Χριστοδούλου, αθλητής τριάθλου, φύσει και θέσει θετικός άνθρωπος αντιμετώπισε την περίοδο της καραντίνας ως μια ευκαιρία εκτός από τον εαυτό του να επικεντρωθεί και στην οικογένεια του. «Τα λιγοστά επαγγελματικά ταξίδια που έδωσαν την ευκαιρία να μένω περισσότερες ώρες στο σπίτι. Να χαρώ τα παιδιά μου και παράλληλα να εστιάσω στις προπονήσεις μου», εξηγεί καθώς φέτος στοχεύει να λάβει μέρος στο Iron Man (ο πιο απαιτητικός μονοήμερος αγώνας αφού οι αθλητές καλύπτουν περίπου 4 χλμ. κολύμβησης, 180 χλμ. ποδήλατο και Μαραθώνιο 42,2χλμ.) της Βαρσοβίας τον Ιούνιο και το αντίστοιχο ελληνικό event στο Costa Navarino τον Οκτώβριο. «Φοβήθηκα για τον εαυτό μου και την οικογένεια μου, αλλά προσπάθησα να μετατρέψω τη δύσκολη κατάσταση αυτή κατάσταση της πανδημίας σε ευκαιρία. Κατάφερα να βελτιώσω τη διατροφή μου και να επικεντρωθώ σε περισσότερη ποιοτική προπόνηση. Παράλληλα βρήκα περισσότερο χρόνο να ενημερωθώ για νέες τεχνολογίες και φάρμακα κατά του διαβήτη», λέει.

Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου

2021: 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης
Φέτος το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα εμβόλια που θα βοηθήσουν να τερματιστεί η πανδημία κορωνοϊού. Έτσι και πριν 100 χρόνια η ανακάλυψη της ινσουλίνης, έθεσε τις βάσεις για να μετατραπεί ο διαβήτης από «θανατική καταδίκη» σε χρόνια νόσο.

Ο Declan, ο Gerd, o Sam, o Ιβάν και ο Αλέξανδρος είναι ευγνώμονες στην σπουδαία αυτή ιατρική ανακάλυψη, που τους επιτρέπει να ζουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς. «Ζούμε τη χρυσή εποχή του διαβήτη θα τολμούσα να πω, χάρη σε όλα τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει η ινσουλίνη και μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας», λέει ο Declan με τον Gerd να συμπληρώνει πόσο υπερήφανος αισθάνεται ως μέλος μιας αθλητικής ομάδας, που δημιουργήθηκε από τη Novo Nordisk, μια φαρμακευτική εταιρεία άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θεραπεία του διαβήτη. Το ίδιο αισθάνεται και ο Sam δηλώνοντας ευγνώμων που φοράει τη φανέλα της TNN. «Είμαι πολύ υπερήφανος που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης κι εγώ φοράω την φανέλα της TNN. Είμαστε ευγνώμονες στη Novo Nordisk για τη φροντίδα που προσφέρει στα άτομα με διαβήτη. Είμαι αισιόδοξος ότι η Επιστήμη θα μας προσφέρει ακόμα καλύτερες θεραπείες στο μέλλον».

Για τον Ιβάν η διαχρονική εξέλιξη των θεραπευτικών μέσων για τον διαβήτη τον βοηθά να μην αισθάνεται μόνος. «Αυτό που εύχομαι για το άμεσο μέλλον είναι να μπορούν όλα τα άτομα με διαβήτη να έχουν πρόσβαση σε τελευταίας τεχνολογίας ινσουλίνες, μετρητές και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τη διευκόλυνση στη διαχείριση του διαβήτη», ενώ ο Αλέξανδρος ελπίζει κάποτε να καταστεί εφικτή η ανάπλαση παγκρέατος «ένα ύψιστο δώρο για τους πάσχοντες από διαβήτη. Μέχρι τότε δε μπορώ παρά να νιώθω ευγνώμων που υπάρχει η ινσουλίνη. Χωρίς αυτήν η μάχη με τον διαβήτη θα ήταν άνιση».