Το έμφραγμα και η κρίση πανικού μοιράζονται κάποια κοινά συμπτώματα, γι’αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να προσδιορίσουμε τι από τα δύο συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.
Ο πόνος στο στήθος, η ταχυκαρδία, η δύσπνοια και η εφίδρωση μπορούν να εμφανιστούν και στις δύο περιπτώσεις, αλλά μόνο σε αυτή του εμφράγματος μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρα, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Το έμφραγμα συμβαίνει όταν ένας θρόμβος μπορεί να περιορίσει ή να αποφράξει τη ροή του αίματος προς τον μυ της καρδιάς. Τα συμπτώματα επιμένουν και οδηγούν τον πάσχοντα στο νοσοκομείο για έκτακτη ιατρική φροντίδα. Στην κρίση πανικού, αντίθετα, τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 20 λεπτά κι έπειτα εξαφανίζονται.
Ωστόσο, μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να επιβεβαιώσει αν μια τέτοια κατάσταση αφορά σε έμφραγμα ή κρίση πανικού, επομένως οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.
Οι άνδρες άνω των 45 ετών και οι γυναίκες άνω των 55 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα σε σύγκριση με τους νεότερους. Άλλες ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνουν εκείνους με υψηλή χοληστερόλη και επίπεδα τριγλυκεριδίων, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή με οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος.
«Αν ένας νέος άνθρωπος χωρίς παράγοντες κινδύνου αισθανθεί πόνο στο στήθος, η πιθανότητα εμφράγματος είναι πολύ χαμηλή. Ο ίδιος πόνος σε έναν 50χρονο που καπνίζει πολλά χρόνια και έχει 20ετές ιστορικό διαβήτη πιθανότατα σηματοδοτεί έμφραγμα και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα», εξηγεί ο Δρ. Rajesh Dave, παρεμβατικός καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Το στρες και το άγχος αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τις κρίσεις πανικού, όμως το άγχος μπορεί, επίσης, να σχετιστεί και με ένα έμφραγμα.
Οι ασθενείς με έμφραγμα συχνά παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα μέρες ή εβδομάδες πριν το συμβάν, ενώ τα εμφράγματα συμβαίνουν συχνότερα κατά τη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας. Οι κρίσεις πανικού, αντίθετα, παρουσιάζονται συνήθως όταν το άτομο ξεκουράζεται και μπορούν να προκληθούν από την πυροδότηση του άγχους, όπως συμβαίνει όταν ακούμε άσχημα νέα.
Όσοι βιώνουν μια κρίση πανικού θα πρέπει να μένουν σε ένα ήσυχο και σκοτεινό σημείο και να παίρνουν βαθιές ανάσες ώστε να μειώσουν τον καρδιακό τους ρυθμό.
Από την άλλη πλευρά, όσοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος, μπορούν να ακολουθήσουν μια διατροφή υγιεινή για την καρδιά και να ασκούνται τακτικά. Όσο για την πρόληψη της κρίσης πανικού, οι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η γιόγκα, ενδείκνυνται για τέτοιες περιπτώσεις.
«Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε αν πρόκειται για κρίση πανικού ή έμφραγμα, ή θέλετε απλώς να βεβαιωθείτε, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον ειδικό. Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή τους καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο και για τις δύο αυτές καταστάσεις», καταλήγουν οι ειδικοί.
Διαβάστε επίσης
Έμφραγμα: Σε ποιους ασθενείς αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου
Κρίση Πανικού: Τι σημαίνει και πώς τη διαχειριζόμαστε
Έμφραγμα Μυοκαρδίου: Πώς συμπεριφέρονται οι ασθενείς εν μέσω πανδημίας