Μόλις μία ώρα γρήγορου περπατήματος την εβδομάδα, όπως όταν έχετε αργήσει σε ένα ραντεβού, ή περπατάτε πιο γρήγορα για να προλάβετε το τρένο, μειώνει τις πιθανότητες οστεοαρθρίτιδας, πόνου ή ακαμψίας στο γόνατο, το ισχίο, τους αστραγάλους, ή το πόδι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Northwestern Medicine και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

«Πρόκειται για λιγότερα από 10 λεπτά άσκησης τη μέρα και βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους. Είναι κάτι απόλυτα εφικτό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dorothy Dunlop. «Ακόμα και η παραμικρή προσπάθεια μπορεί να δώσει κίνητρο στους ηλικιωμένους να ξεκινήσουν να αθλούνται».

Σχεδόν δύο στους πέντε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα εμφανίζουν κινητικές δυσκολίες με την πιο συχνή μορφή να εντοπίζεται στο γόνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη περίπου μία ώρα μεσαίας έντασης φυσική άσκηση ανά εβδομάδα  επιτρέπει στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρήσουν την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο ή το να προλάβουν να διασχίσουν το δρόμο πριν αλλάξει η σήμανση στο φανάρι.

Μία ώρα άσκησης την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κινητικής αναπηρίας κατά 85% και τον κίνδυνο αναπηρίας σε καθημερινές δραστηριότητες (δυσκολία ντυσίματος) σχεδόν κατά 45%

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης το 24% των ενηλίκων που δεν έκανε την ημερήσια αυτή άσκηση φυσικής δραστηριότητας περπατούσε πολύ αργά για να μπορεί να περάσει με ασφάλεια το δρόμο και το 23% ανέφερε προβλήματα στην εκτέλεση της πρωινής του ρουτίνας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα τεσσάρων ετών από περισσότερους από 1.500 ενήλικες . Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πόνο ή δυσκαμψία στα κάτω άκρα τους λόγω οστεοαρθρίτιδας αλλά δεν είχαν κάποια αναπηρία όταν ξεκίνησε η μελέτη.

«Στόχος μας ήταν να δούμε τι είδους φυσική δραστηριότητα θα βοηθούσε τους ανθρώπους διατηρήσουν τις κινητικές τους ικανότητες», δήλωσε η Δρ. Dunlop.

Σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές οι γηραιότεροι ενήλικες με αρθρίτιδα πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες χαμηλής επίδρασης. Για επιπλέον οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου και της μείωσης κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και αρκετών άλλων χρόνιων παθήσεων, οι γηραιότεροι ενήλικες καλό θα ήταν να ασκούνται το λιγότερο 2,5 ώρες την εβδομάδα σε μεσαίας έντασης άσκηση.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται εξουθενωτικό για τους ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά ελπίζουμε πως αυτά τα νέα ευρήματα θα δώσουν κίνητρο στους ανθρώπους να θέσουν ενδιάμεσους στόχους φυσικής άσκησης. Μία ώρα ανά εβδομάδα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τους ανθρώπους που δεν αθλούνται καθόλου. Μπορούν να αρχίσουν να δουλεύουν τη φυσική τους κατάσταση με αυτό.