Η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία είναι δυο βασανιστικά προβλήματα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός άντρα, αλλά και το οικείο περιβάλλον του. Τα αίτια είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο διάφορες ασθένειες, όσο και προηγηθέντα χειρουργεία με συνηθέστερα αυτά του προστάτη (ριζική προστατεκτομή). Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αρχίζει με τη χορήγηση φαρμάκων που μπορεί να έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα ειδικά όταν τα συμπτώματα της ακράτειας ή της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ήπια. Συχνά όμως η φαρμακευτική θεραπεία δεν αποδίδει και ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει μια άλλη λύση.

Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία σε συνάρτηση με τις νέες χειρουργικές μεθόδους, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δίνουν λύση στα προβλήματα αυτά οριστικά. Ειδικής τεχνολογίας ιατρικοί μηχανισμοί (εμφυτεύματα) τοποθετούνται μέσα στο σώμα και υποκαθιστούν τόσο το σφιγκτηριακό μηχανισμό της ουρήθρας που ελέγχει την ούρηση, όσο και το μηχανισμό του πέους που δημιουργεί τη στύση. Τα εμφυτεύματα αυτά είναι από ειδικά υλικά απολύτως συμβατά και ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό και η διαδικασία τοποθέτησης τους γίνεται με επέμβαση, που, στα χέρια του έμπειρου χειρουργού, είναι σύντομη με μια ημέρα νοσηλείας στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ειδικής τεχνολογίας ιατρικοί μηχανισμοί

Ο Τεχνητός Σφιγκτήρας είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος σφιγκτήρας που αντικαθιστά το φυσιολογικό. Ο ανδρικός σφιγκτήρας βρίσκεται κολλητά και ακριβώς κάτω από τον προστάτη. Είναι ένα «μυϊκό δακτυλίδι» γύρω από την ουρήθρα και είναι συνεχώς κλειστός, δηλαδή βρίσκεται σε μόνιμη σύσπαση κι έτσι, αγκαλιάζοντας και σφίγγοντας την ουρήθρα, τη φράζει κι αποτρέπει έτσι τα ούρα να κυλήσουν και να εμφανιστεί ακράτεια. Όταν ο σφιγκτήρας αυτός υποστεί βλάβη η δύναμη του ελαττώνεται, δεν μπορεί να πιέσει και να κλείσει την ουρήθρα κι έτσι εμφανίζεται απώλεια ούρων και ακράτεια.

Στις περιπτώσεις αυτές στη θέση του φυσικού τοποθετείται ένας Τεχνητός Σφιγκτήρας. Είναι ένα υδραυλικό δακτυλίδι από σιλικόνη που αγκαλιάζει κι αυτό την ουρήθρα και την σφίγγει διακόπτοντας έτσι τη ροή των ούρων. Ο σφιγκτήρας αυτός είναι συνεχώς ενεργοποιημένος και έτσι ο άνδρας στον οποίο έχει τοποθετηθεί, μπορεί να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να έχει το φόβο ότι θα έχει απώλειες ούρων. Δεν ενοχλεί στην καθημερινότητα και όλες οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν άφοβα. Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίσει, ο άντρας νιώθει τη φυσιολογική επιθυμία για ούρηση, όπως θα την ένιωθε και με ένα φυσιολογικό σφιγκτήρα. Τότε πιέζοντας μια βαλβίδα χαλαρώνει ο σφιγκτήρας, όπως ακριβώς θα χαλάρωνε κι ένας φυσιολογικός σφιγκτήρας κι ο άντρας μπορεί να πραγματοποιήσει μια φυσιολογική ούρηση. Μόλις ολοκληρωθεί η ούρηση ο τεχνητός σφιγκτήρας κλείνει μόνος του την ουρήθρα διακόπτοντας τη ροή των ούρων και προσφέροντας πάλι εγκράτεια. Η βαλβίδα που πρέπει να πιέσει ο ασθενής είναι πολύ μικρή και τοποθετείται στο όσχεο του άντρα, δίπλα στους δικούς του όρχεις, χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή ή να επηρεάζει στο ελάχιστο τις δραστηριότητες του άντρα, ούτε και τη φυσιολογική λειτουργία των όρχεων.

Αξιοσημείωτο είναι πως η λειτουργία της στύσης δεν επηρεάζεται από την τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα. Αντιθέτως, επειδή η ακράτεια ούρων είναι συχνά αποτρεπτική για μια σεξουαλική επαφή, η τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή του άντρα.

Η Πεϊκή Πρόθεση είναι το δεύτερο προσθετικό υλικό. Είναι μια ακόμα υδραυλική συσκευή που τοποθετείται μέσα στο πέος από μια μικρή τομή ελάχιστων εκατοστών, η οποία ένα μήνα μετά σχεδόν δεν διακρίνεται. Το αντρικό πέος έχει μέσα του ένα «υδραυλικό» μηχανισμό που αποτελείται από δυο κυλίνδρους τοποθετημένους τον ένα δίπλα στον άλλον και οι οποίοι διατρέχουν όλο το μήκος του πέους.

Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτοί οι κύλινδροι που λέγονται σηραγγώδη σώματα, είναι σχεδόν άδειοι και το πέος είναι χαλαρό. Όταν υπάρχει ερωτική διέγερση η ροή του αίματος σε αυτά πολλαπλασιάζεται κι έτσι γεμίζουν από αίμα, διογκώνονται και σκληραίνουν επιφέροντας έτσι στύση. Στη στυτική δυσλειτουργία οι κύλινδροι αυτοί δεν λειτουργούν σωστά. Αν η βλάβη είναι μικρή υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η στύση. Σε προχωρημένα στάδια όμως, η βλάβη είναι τέτοια που οι κύλινδροι αυτοί έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι χειρουργοί αντικαθιστούν τους κυλίνδρους αυτούς με άλλους τεχνητούς. Ίδιου μεγέθους τεχνητοί κύλινδροι τοποθετούνται στη θέση των παλιών και ενεργοποιούνται με ένα υδραυλικό μηχανισμό. Και εδώ ανάμεσα στους όρχεις τοποθετείται μια μικρή αντλία που ενεργοποιεί τους κυλίνδρους κι έτσι επιτυγχάνεται στύση απόλυτα σκληρή και διάρκειας όσο επιθυμεί ο άντρας, ενώ η χαλάρωση του πέους γίνεται μόνο αν πιεσθεί πάλι η αντλία. Εξωτερικά δεν φαίνεται απολύτως τίποτα και δεν επηρεάζεται ούτε η εκσπερμάτιση, η οποία γίνεται φυσιολογικά (εκτός εάν έχει προηγηθεί ριζική προστατεκτομή) όπως και πριν, από την ουρήθρα, αλλά ούτε και ο αισθητικός μηχανισμός (ευχαρίστηση, οργασμός). Τόσο ο άντρας όσο και η σύντροφος του μπορούν μετά το χειρουργείο να αποκαταστήσουν τη σεξουαλική τους ζωή και οι μελέτες δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από την τοποθέτηση της πεϊκής πρόθεσης τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα.

Να σημειωθεί, τέλος, πως μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη εμφύτευση Τεχνητού σφιγκτήρα και Πεϊκής Πρόθεσης σε ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία.

Να προστεθεί ακόμη ότι οι εξειδικευμένοι χειρουργοί ανδρολόγοι-ουρολόγοι που πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις δεν είναι πολλοί και αυτός είναι και ένας λόγος που οι συγκεκριμένες επεμβάσεις με χρήση των υλικών αυτών δεν έχουν τύχει ευρείας αποδοχής.

Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τα Τμήματα Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας, Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ), Ανδρολογίας και Υπογονιμότητας (ΑΝΔΡΥΠΟ) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών διοργάνωσε Σεμινάριο Τοποθέτησης Ανδρολογικών Προσθετικών Υλικών (Τεχνητούς Σφιγκτήρες και Πεϊκές Προθέσεις ) δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες ουρολόγους να εκπαιδευτούν σε αυτές τις επεμβάσεις και την τοποθέτηση αυτών των υλικών. Συνολικά εξασκήθηκαν 32 εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επεμβάσεις, να μάθουν χειρουργικά μυστικά από τους ειδικούς, έμπειρους εκπαιδευτές και να λύσουν πάνω στο χειρουργικό τραπέζι απορίες που τυχόν είχαν. Το φάσμα των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκε περιελάμβανε τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα, ταινίας ανδρικής ακράτειας, ουρηθροπλαστική, τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης, μοσχευμάτων για ν. Peyronie αλλά και επεμβάσεις στην ουρήθρα (αντιμετώπιση στενωμάτων κλπ).  Το Σεμινάριο αυτό πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής που έχει τις τεχνικές υποδομές για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Σεμινάριο αυτό είναι ο Τεχνητός Σφιγκτήρας για την αποκατάσταση της ανδρικής ακράτειας ουρών, Ταινία ανδρικής ακράτειας ούρων καθώς και η Πεϊκή Πρόθεση για την αποκατάσταση της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι υλικά συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό με απλοποιημένο χειρισμό και απολύτως ασφαλή.