Πόσες φορές πιεζόμαστε να κάνουμε κάτι δημιουργικό και κολλάμε ανησυχώντας πότε θα μας έρθει μια καλή ιδέα; Η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας σύμφωνα με τους επιστήμονες: Η γυμναστική (ακόμα και ήπια) και το περπάτημα μπορούν να εκτοξεύσουν τη δημιουργικότητά μας. Αυτό το γεγονός ανέδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και συνδέει την κίνηση με την δημιουργικότητα, όπως και πλήθος άλλων ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Η επιστήμη προσφέρει ήδη πολλές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Κάποιες παλιότερες έρευνες σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα αποδεικνύουν ότι ο εγκεφάλός μας αντιδρά όταν ασκούμαστε γιατί, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλος αιματώνεται καλύτερα γεμίζοντας με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Όσον αφορά έρευνες στα ζώα, όσα ασκούνταν συστηματικά είχαν περισσότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ οι επιδόσεις τους στα τέστ ευφυίας ήταν καλύτερες ακόμα και όταν ήταν μεγάλης ηλικίας. Αλλά ακόμα και στις έρευνες σε ανθρώπους, η άσκηση όξυνε τη σκέψη και τη μνήμη ενώ βελτίωσε τη διάθεση τους.

Η δημιουργικότητα όμως, παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να μετρηθεί, όμως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Το 2012 (έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων) οι επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα: ζήτησαν από μερικούς εθελοντές να κουνήσουν χαλαρά και με ροή τα χέρια τους στον αέρα έχοντας ως οδηγό μια εικόνα με καμπύλες, ενώ οι εθελοντές της άλλης ομάδας κλήθηκαν να κουνήσουν τα χέρια τους πιο γραμμικά, αφού οι επιστήμονες τους είχαν δείξει ένα πιο αυστηρό σχέδιο. Όσοι κουνούσαν τα χέρια τους πιο χαλαρά, σχεδόν σαν να χορεύουν, είχαν πιο αυθεντικές ιδέες σε σχέση με την ομάδα που έκανε πιο κοφτές κινήσεις.

Μια άλλη πιο συμβατική έρευνα από το 2014 (έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων) ανακάλυψε ότι η κίνηση μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό και να μας οδηγήσει να κατεβάσουμε καινούριες ιδέες. Σε αυτό το πείραμα, οι συμμετέχοντες κάθισαν σε ένα γραφείο προσπαθώντας να βρουν νέους τρόπους για να πατήσουν ένα κουμπί και να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει. Έπειτα εξέτασαν τη δημιουργικότητά τους βάζοντάς τους να περπατούν σε ένα διάδρομο στο ίδιο δωμάτιο. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καλές και καινοτόμες ιδέες όσο περπατούσαν στο διάδρομο παρά όταν ήταν καθιστοί στο γραφείο.

Όλες αυτές οι έρευνες εστίασαν στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της άσκησης και μάλιστα σε ελεγχόμενο περιβάλλον όπως είναι ένα εργαστήριο. Συνεπώς, δεν εξετάσθηκαν οι πιθανές συνδέσεις ανάμεσα στην καθημερινή άσκηση, όπως ένας περίπατος, και πώς όταν είμαστε δραστήριοι μπορεί να επηρεαστεί η δημιουργικότητά μας. Ένα άλλο στοιχείο που ήθελαν να εξετάσουν οι επιστήμονες ήταν η ευτυχία. Άλλωστε παλιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την καλή διάθεση με την άσκηση και τη δημιουργικότητα: η κίνηση μας φτάχνει τη διάθεση και μετέπειτα γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας παρακολουθώντας φυσιολογικές δραστηριότητες μιας ομάδας μέσων ενηλίκων και για να μετρήσουν τη δημιουργικότητά τους και αν συνδέεται με την άσκηση.

Για να το ερευνήσουν διεξοδικά, οι ερευνητές εξέτασαν 79 υγιείς ενήλικες και τους έδωσαν κάποιες συσκευές που μετρούν τη δραστηριότητα για πέντε μέρες. Μετά, τους έφεραν στο εργαστήριο και τους προέτρεψαν να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη, προσπαθώντας να βρούν εναλλακτικές χρήσεις σε λάστιχα αυτοκινήτων και ομπρέλες, ενώ τους ζητήθηκε επίσης να ολοκληρώσουν κάποια σκίτσα. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μια σύνθετη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας ευρήματα από σχετικές, προηγούμενες έρευνες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι πιο δραστήριοι στο τέλος ήταν και οι πιο δημιουργικοί, ειδικά εάν περπατούσαν συχνά η έκαναν συχνά γυμναστική. Οι δραστήριοι ήταν επίσης πιο ευτυχισμένοι, αν και  η διάθεση τους ήταν στα καλύτερα επίπεδα όταν έκαναν έντονη άσκηση όπως τζοκινγκ περισσότερο σε σχέση με γυμναστική ήπιας έντασης.

Η έρευνα καταλήγει στην «συσχέτιση μεταξύ δημιουργικότητας και σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή», αναφέρει ο Christian Rominger, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Graz και επικεφαλής της έρευνας. Τέλος, το σημαντικό είναι ότι άσκηση και η δημιουργηκότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει εξήγηση από αυτή την έρευνα για το πώς ακριβώς η άσκηση μπορεί να διαμορφώσει την δημιουργικότητα. Το σημαντικό είναι πως κάνοντας έστω και μια μικρή βόλτα, ειδικά αν πρέπει να γράψετε κάτι ή γενικά να εμπνευστείτε για κάτι, σίγουρα θα κάνει το μυαλό σας να ξεκολλήσει και να επιστρέψετε με φρέσκιες σκέψεις.

Διαβάστε επίσης 

Κάντε 2.000 βήματα περισσότερα και μειώστε τον κίνδυνο για την καρδιά σας

Δεν έχετε χρόνο για περπάτημα; Πέντε τρόποι να το βάλετε στη ζωή σας