Από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊου, η επιστημονική κοινότητα δίνει μάχη με το χρόνο όχι μόνο ψάχνοντας για τη θεραπεία αλλά και για τον τρόπο να βελτιωθεί η υγεία των ασθενών με κορωνοϊό. Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι οι δόσεις θρομβολυτικών φαρμάκων μπορούν να ευνοήσουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό. Παρόλα αυτά, η σοβαρότητα της κατάστασής τους έχει σημασία. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, όχι όμως αυτούς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19  αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων στο αίμα προκαλώντας σημαντική φλεγμονή. Οι θρόμβοι αυτοί μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονική εμβολή. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ισχυρή δόση θρομβολυτικών φαρμάκων ελάττωσε την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη και πιθανότατα το θάνατο σε ασθενείς που ναι μεν νοσηλεύονταν, αλλά όχι σε σοβαρή κατάσταση» εξηγεί η Δρ. Aeshita Dwivedi, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Ήδη από τις αρχές της πανδημίας, οι γιατροί πασκοσμίως είχαν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς που νοσούσαν από την Covid-19 είχαν υψηλά ποσοστά θρόμβων στο αίμα αλλά και φλεγμονή, που οδήγησαν σε επιπλοκές, όπως πνευμονική ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν ήταν διαπιστωμένο το κατά πόσο τα θρομβολυτικά φάρμακα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι η συστηματική χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων σε ασθενείς με Covid-19 που ήταν σε σοβαρή κατάσταση δεν βελτίωσε την κατάσταση τους και θα μπορούσα να την επιδεινώσει. Παρόλα αυτά, ερευνητές από όλο τον κόσμο έσπευσαν να μελετήσουν το κατά πόσο τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούσαν να ωφελήσουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η έρευνα έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος της Αμερικής σε συνεργασία με αντίστοιχα ινστιτούτα στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και εξέτασε στοιχεία από περισσότερα από 300 νοσοκομεία παγκοσμίως.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές; 

Αρχικά, οι μελετητές εξέτασαν εάν μια ολόκληρη δόση θρομβολυτικών φαρμάκων ήταν όντως ευεργετική σε περισσότερους από χίλιους νοσηλευόμενους ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους ήταν σταθερή, σε σύγκριση με μικρότερες δόσεις του φαρμάκου. Η κατάσταση των ασθενών αυτών ορίστηκε ως «οι ασθενείς που δεν βρισκόντουσαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν χρειαζόντουσαν μηχανική υποστήριξη».

Τα πρώτα ευρήματα των δοκιμών έδειξαν ότι οι πλήρεις δόσεις των θρομβολυτικών όχι μόνο δεν προκάλεσαν επιπλοκές, αλλά ελάττωσαν τις πιθανότητες μηχανικής υποστήριξης και γενικά βελτίωσαν την κατάσταση αυτών των ασθενών μειώνοντας και την πιθανότητα του θανάτου. Αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό πρέπει βέβαια να νοσηλευτούν, όμως η χρήση των θρομβολυτικών μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Οι ερευνητές πλέον κινούνται με γοργό ρυθμό έτσι ώστε να γίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών διαθέσιμα στους γιατρούς παγκοσμίως και να βοηθήσουν τους γιατρούς στην γρήγορη καταπόλεμηση της νόσου Covid-19.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: Οκτώ κινήσεις SOS που θωρακίζουν την άμυνα

Κορωνοϊός: Το πρώιμο σύμπτωμα που πρέπει να μας ανησυχήσει