Αποκαλείται ο «δεύτερος εγκέφαλος», και το βέβαιο είναι ότι όταν η υγεία του εντέρου πάσχει πλήθος προβλημάτων αναδύονται μερικά από τα οποία ούτε καν φανταζόμαστε ότι μπορεί να επηρεάζονται από την εύρυθμη λειτουργία του. Έρευνες και επιδημιολογικά στοιχεία συσχετίζουν νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος Πάρκινσον με διαταραχές που «εκκινούν» από το έντερο, ενώ το μικροβίωμα του γαστρεντερικού σωλήνα θεωρείται ότι αποτυπώνει την συνολική κατάσταση της υγείας του οργανισμού.
Ας φροντίσουμε λοιπόν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου με απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.
Ελέγχουμε το στρες. Όταν είμαστε σε κατάσταση έντονου στρες, τότε μπορεί να έχουμε ενοχλήσεις στο έντερο (π.χ., φούσκωμα, πόνο) που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρουσιάζονταν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου και αυξάνουν την ευαισθησία του πεπτικού συστήματος στον πόνο και στο αίσθημα του καύσου.
Λέμε «ναι» στην ήπια αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα π.χ. 25 λεπτά την ημέρα. Το περπάτημα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσοι ασκούνται ταλαιπωρούνται πολύ λιγότερο από πεπτικά προβλήματα, τα οποία άλλωστε οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή.
Πίνουμε άφθονο νερό. Για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συνιστάται να πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.
Μαλάξεις στην κοιλιά. Το ήπιο μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Μπορούμε να τρίψουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους ώστε να ζεσταθούν και στη συνέχεια να κάνουμε 10-15 δεξιόστροφες κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά γύρω από τον αφαλό, πιέζοντας κατά διαστήματα πιο έντονα τα δάκτυλά μας πάνω στην κοιλιά. Στη συνέχεια ακουμπάμε τις παλάμες στην περιοχή κάτω από τον αφαλό και παίρνουμε 4 ήρεμες αναπνοές.
Κοιμόμαστε επαρκώς. Ο ποιοτικός ύπνος θεωρείται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Εναλλακτικές λύσεις. Η μέντα και ο γλυκάνισος ηρεμούν το έντερο. Ειδικότερα η μέντα ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό. Ο γλυκάνισος έχει ήπια καθαρτική δράση.
Διαβάστε ακόμη
Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Τα ένοχα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε
Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»