Ένα ζευγάρι χωρίς προβλήματα υπογονιμότητας και ηλικίας περίπου 25 ετών με φυσιολογική επαφή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έχει περίπου 20% πιθανότητα για εγκυμοσύνη κατά μέσο όρο. Τα μικρά αυτά ποσοστά οφείλονται στο γεγονός ότι, για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, χρειάζεται η ταυτόχρονη ομαλή λειτουργία πολλών παραγόντων δηλαδή η σύντροφος πρέπει να έχει καλή ωορρηξία (καλή ποιότητα ωαρίου), καλές σάλπιγγες και καλή ανάπτυξη ενδομητρίου (μήτρα), ενώ συγχρόνως ο σύντροφος πρέπει να έχει καλό σπέρμα (να παράγονται καλά σπερματοζωάρια) την περίοδο της ωορρηξίας.
Αξίζει γενικά να σημειωθεί ότι στα θηλαστικά η πιθανότητα κύησης μετά από επαφή είναι κατά πολύ υψηλότερη (περίπου 80%). Όπως είναι φυσικό, η πρόγνωση είναι καλύτερη για τα νεαρότερα άτομα (περίπου 30%) και χειρότερη για μεγαλύτερες ηλικίες (μικρότερα του 20% για ηλικίες πάνω από 39 ετών).
Με την εξωσωματική γονιμοποίηση τα ποσοστά των κυήσεων είναι περίπου 25% κατά μέσο όρο. Με την μικροχειρουργική του ωαρίου τα ποσοστά κύησης είναι περίπου 30% κατά μέσο όρο, ενώ στις ηλικίες πάνω από 40 ετών τα ποσοστά ελαττώνονται σημαντικά.
Σήμερα τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι όταν άρχισε να πρωτοεμφανίζεται η μέθοδος.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας
Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα βλάπτει τις ωοθήκες και ελαττώνει την παραγωγή υγιών ωαρίων. Είναι γνωστό ότι επιταχύνει την εμμηνόπαυση κατά 2-5 έτη.
Στους άνδρες επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνονται και αυξάνονται οι ανώμαλες μορφές. Στους καπνιστές έχουν επίσης βρεθεί και αυξημένα επίπεδα κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων.
Κόψτε την καφεΐνη. Ακόμη και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Η καφεΐνη είναι κρυμμένη και στο τσάι, στη σοκολάτα και στα αναψυκτικά τύπου κόλα.
Ελαττώστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Το αλκοόλ μειώνει την γονιμότητα κατά 50%. Γυναίκες πο
υ καταναλώνουν μέχρι πέντε μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα έχουν διπλάσια πιθανότητα κύησης από αυτές που καταναλώνουν πάνω από πέντε μονάδες. Επίσης οι αποβολές είναι συχνότερες.
Στον άνδρα η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα. Ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ελαττώνονται και αυξάνονται οι ανώμαλες μορφές.
Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες εγκυμοσύνης. Η γονιμότητα βελτιώνεται γιατί ο οργανισμός είναι σε καλύτερη βιολογική κατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη λήψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος B, και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο.
Προσοχή στο βάρος σας. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πρέπει να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα του 20-25. Οι λιποβαρείς ή παχύσαρκες γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά κυήσεως. Όσο πιο μακριά από το φυσιολογικό είναι ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερη η μείωση των ποσοστών κυήσεως.
Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα εάν χρειάζεται. Σε γυναίκες με αντίσταση στην ινσουλίνη, η χορήγηση μετφορμίνης βοηθά.
Παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη που με τη σειρά της επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.
Ασκηθείτε. Η σε λογικά πλαίσια άσκηση αυξάνει την ευεξία και τη φυσική κατάσταση του σώματος, καταπολεμά το στρες και βοηθά να ανταπεξέλθετε καλύτερα σε μια εγκυμοσύνη.
Προσοχή στη θερμοκρασία των όρχεων. Οι όρχεις λειτουργούν σωστά σε θερμοκρασία 1-2 βαθμούς χαμηλότερη του σώματος. Καλό είναι να αποφεύγονται τα καυτά μπάνια και η σάουνα. Πολλές φορές η χρήση εσωρούχων τύπου μπόξερ βοηθά στην καλυτέρευση του σπέρματος.
Πηγή: Γίνε γονιός, Υπογονιμότητα, Ιάκωβος Σούσης, μαιευτήρας-γυναικολόγος MSC, FRCOG, εκδόσεις Brainfood