Με ρευματοειδή αρθρίτιδα ζουν σήμερα 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως. Πρόκειται για τη σοβαρότερη εκ των ρευματικών παθήσεων, η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις του σώματος και προσβάλει τρεις φορές συχνότερα τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών, αλλά και σε παιδιά.
Στην Ελλάδα, αν και δεν υφίσταται επίσημο Μητρώο Ασθενών, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 άνθρωποι ζουν με την αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο που οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στη συμπτωματολογία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας συγκαταλέγονται πόνος και οίδημα στις μικρές αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή στις μεγάλες αρθρώσεις (γόνατα, αγκώνες, ώμοι), αλλά και τη σπονδυλική στήλη, που συντελούν σε δυσκαμψία και χρόνια κόπωση. Η νόσος μπορεί να συνοδεύεται από αναιμία, καθώς και συχνές λοιμώξεις.
Πιθανές επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και εν γένει των χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων, είναι η απώλεια λειτουργικότητας και η μειωμένη ποιότητα ζωής, ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης, ευερεθιστότητας και διαταραχών άγχους, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου.
Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερη από μισή ώρα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον Ρευματολόγο, καθώς εάν υποκρύπτεται ρευματοειδής αρθρίτιδα ζητούμενο είναι να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί έγκαιρα η πορεία της, και να κερδηθεί το «στοίχημα» της ύφεσης.
Μεταξύ των παραγόντων που έχει διαπιστωθεί ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής είναι η έγκαιρη διάγνωση, η άμεση έναρξη της αγωγής και η πιστή τήρηση του θεραπευτικού σχήματος, και ο έλεγχος της ασθένειας μέσω ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής. Επίσης, μείζονα σημασία στη λειτουργικότητα των ασθενών ενέχει η απουσία πόνου, η καλή ποιότητα ύπνου, η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, η έλλειψη πρωινής δυσκαμψίας, εξάντλησης και άγχους, καθώς και η εργασιακή και κοινωνική λειτουργικότητα.
Ως προς τη διαχείριση της νόσου, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ανάπαυσης, άσκησης και διατροφής (και η διατήρηση υγιούς βάρους), η προστασία των αρθρώσεων από περιττή καταπόνηση, ο καλός ύπνος το βράδυ για να περιοριστεί το αίσθημα κόπωσης, η σωστή ενημέρωση για τη νόσο και η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, και σαφώς η ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη.
Η Caroline Wozniacki και η καμπάνια Advantage Hers
Η διάγνωση αποτελεί σημείο καμπής· η μετάβαση προς μία νέα πραγματικότητα με τις δυσκολίες, το φόβο και την αβεβαιότητα για την εξέλιξη μίας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου, είναι ένα «ταξίδι» δύσκολο, και ίσως συχνά μοναχικό, με πολλές σωματικές και ψυχολογικές διακυμάνσεις.
Όσοι ζουν με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να μην έχουν πάντα το πλεονέκτημα στη διαχείριση της νόσου, όμως είναι καίριας σημασίας τόσο να συμφιλιωθούν, όσο και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο απέναντι σε ένα νόσημα που δεν πρέπει να σταθεί τροχοπέδη σε όνειρα, σχέδια, μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους.
Και σε αυτόν τον αγώνα άνθρωποι που δίνουν την ίδια μάχη μπορεί να αποτελέσουν καταλυτική πηγή δύναμης και έμπνευσης.
Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της 30χρονης διεθνούς φήμης πρωταθλήτριας του τένις από τη Δανία, Caroline Wozniacki, η οποία προ διετίας διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπειτα από μία ταραγμένη διαδρομή από το σοκ και το θυμό έως την αποδοχή, έβαλε πείσμα όχι μόνο να ελέγξει τη νόσο όσο καλύτερα μπορεί, αλλά και να γίνει «συνήγορος» ενημέρωσης για τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.
Η Caroline Wozniacki είναι μάλιστα το κεντρικό πρόσωπο της παγκόσμιας καμπάνιας Advantage Hers, η οποία έχοντας ως έμπνευση τις εμπειρίες της αθλήτριας, έχει ανοίξει μία διαδικτυακή «πύλη» διαλόγου, ανταλλαγής βιωμάτων και συμβουλών διαχείρισης με στόχο την ενημέρωση, στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, η ψωρισιακή αρθρίτιδα και η ψωρίαση.
Είναι, άλλωστε, το «μαζί» και συγκεκριμένα η υποστήριξη που έλαβε διαδικτυακά μετά τη διάγνωσή της από γυναίκες που έδιναν τον ίδιο αγώνα, που βοήθησαν και κινητοποίησαν την Caroline Wozniacki, όπως αναφέρει η ίδια, ώστε να αντιμετωπίσει τη νόσο με δύναμη και να κοιτά προς το μέλλον με θάρρος και αισιοδοξία.
Το 2018, η Caroline Wozniacki πέτυχε τον στόχο της ζωής της να γίνει κάτοχος του τίτλου Grand Slam (κερδίζοντας το Australian Open) και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον κόσμο. Λίγους μήνες μετά ήρθε η διάγνωση. Αποσύρθηκε επίσημα από το επαγγελματικό τένις μετά το Australian Open του 2020 και πλέον σκοπεύει να επικεντρωθεί στη ζωή εκτός του αθλήματος και στη βοήθεια προς άλλες γυναίκες να αντιμετωπίσουν από κοινού την πάθησή τους «με μια μικρή νίκη κάθε φορά»…