Συνυφασμένο με την αρρενωπότητα θέλουν (και) τον λιγότερο ύπνο τα στερεότυπα περί ανδρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο, όπως καταγράφεται σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο που προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία των ανδρών, όσο και στην κοινωνία εν γένει, δεδομένου ότι η έλλειψη ύπνου επιφέρει πιο επιθετική συμπεριφορά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος Αμερικανός κοιμάται λιγότερο από το ελάχιστο των επτά ωρών που συνιστάται από τις υπηρεσίες υγείας, και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αναφέρουν πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου.
Η «ιδέα« ότι εάν ο άνδρας κοιμάται λιγότερο αποτελεί ένδειξη αρρενωπότητας και κύρους αποτυπώνεται ενδεικτικά, και πολύ χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που κομπάζει ότι κοιμάται λιγότερες από τέσσερις ώρες το βράδυ αποκαλώντας τον αντίπαλό του στις επερχόμενες κάλπες Τζο Μπάιντεν «νυσταλέο Τζο»…
Η νέα μελέτη, που υπογράφεται από τους Nathan B. Warren και Troy H. Campbell και δημοσιεύεται στο Journal of the Association for Consumer Research, εξετάζει, και επιβεβαιώνει, το στερεότυπο που συνδέει τον λιγότερο ύπνο και την αρρενωπότητα μαζί με τους υποκείμενους μηχανισμούς και τις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνολικά 12 πειράματα στα οποία συμμετείχαν 2.564 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φανταστούν ότι βλέπουν έναν άνδρα σε κατάστημα επίπλων να διαλέγει ένα κρεβάτι. Στη συνέχεια, ο πωλητής ρώτησε τον άνδρα πόσες ώρες κοιμάται συνήθως, και αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα είναι ότι η μέση βαθμολογία αρρενωπότητας για τους συμμετέχοντες που απάντησαν ότι κοιμούνται πολύ ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση βαθμολογία αρρενωπότητας για τους συμμετέχοντες που δήλωσαν πως κοιμούνται λίγο.
Σε έτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποδώσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε έναν αρσενικό χαρακτήρα, που είναι είτε πολύ, είτε λίγο, «αρρενωπός». Στην πρώτη περίπτωση περιέγραψαν το άτομο αυτό να κοιμάται 33 λεπτά λιγότερο από τη δεύτερη.
Ένα ακόμη πείραμα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που φαντάστηκαν να δηλώνουν ότι κοιμούνται οι ίδιοι περισσότερο από το μέσο όρο του επταώρου αισθάνθηκαν σημαντικά λιγότερο αρρενωποί από τους συμμετέχοντες που φαντάστηκαν ότι δηλώνουν πως κοιμούνται λιγότερο από τον μέσο όρο.
Από το σύνολο των σχετικών πειραμάτων διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο εκλαμβάνονται ως πιο αρρωνωποί και κρίνονται πιο θετικά από την κοινωνία. Το ίδιο πρότυπο δεν παρατηρήθηκε συστηματικά στην αντίληψη για τις γυναίκες.
Η κοινωνική φύση του στερεοτύπου έλλειψης ύπνου ενισχύει τους άνδρες που κοιμούνται λιγότερο, παρόλο που η στέρηση ύπνου συμβάλλει σημαντικά σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, επισημαίνουν οι συγγραφείς σημειώνοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο καθώς οι άνδρες είναι πιο αρνητικοί στο να στραφούν σε ψυχολογική βοήθεια.
«Δυστυχώς, τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτό το στερεότυπο ξεπερνούν το άτομο και επεκτείνονται και στην κοινωνία, καθώς οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο είναι πιο επιθετικοί και βίαιοι» επισημαίνουν και συμπληρώνουν πως και η έλλειψη ύπνου αποτελεί «παράδειγμα των περιοριστικών και τοξικών χαρακτηριστικών της αρρενωπότητας, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία των ανδρών και την κοινωνία γενικότερα».
Η φωτεινή πλευρά αυτής της έρευνας, αναφέρουν οι συγγραφείς, είναι ότι «καθώς η κοινωνία συνεχίζει να αμφισβητεί τους παραδοσιακούς ορισμούς της αρρενωπότητας, η στάση απέναντι στον ύπνο μπορεί να γίνει πιο θετική και όλοι οι άνθρωποι μπορεί να απολαύσουν περισσότερες νύχτες ποιοτικού ύπνου».
Διαβάστε επίσης