Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζεται στο φετινό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας για τον Διαβήτη (EASD), αναδεικνύει τα οφέλη της ποδηλασίας για ασθενείς με διαβήτη, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αλλά και κάθε φύσης αίτια.

Η έρευνα υπό τον Δρ Mathias Ried-Larsen από το Κέντρο Έρευνας για τη Φυσική Δραστηριότητα Rigshospitalet της Δανίας, διερεύνησε την επίδραση που έχει ο χρόνος ποδηλασίας στον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο αλλά και καρδιαγγειακές αιτίες ειδικά, καθώς και τις πιθανές αλλαγές στη σχέση ποδηλασίας-υγείας όταν ο χρόνος της ποδηλατικής δραστηριότητας μεταβάλλεται.

Το νέο εύρημα προσθέτει την ποδηλασία στις ευάριθμες διαθέσιμες προληπτικές μεθόδους για την μείωση του αποδεδειγμένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί ασθενείς για πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και της θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Η προοπτική μελέτη κοόρτης στηρίχτηκε σε έρευνες ερωτηματολογίου σε οκτώ χώρες της Δυτικής Ευρώπης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Διατροφή. Η αρχική βασική έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1992 και 2000, με τους συμμετέχοντες να απαντούν σε δεύτερο ερωτηματολόγιο πέντε χρόνια από την συμπλήρωση του πρώτου.

Από το σύνολο 7.513 ενηλίκων με αυτοαναφερόμενο ή διαγνωσμένο διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης, οι 5.506 που συμπλήρωσαν το δεύτερο ερωτηματολόγιο αποτέλεσαν το δείγμα για τα πρωτογενή και δευτερογενή πορίσματα των ερευνητών. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε ο μέσος χρόνος ποδηλασίας κατά την πρώτη φάση της έρευνας που μετρήθηκε σε λεπτά ανά εβδομάδα, καθώς και η μεταβολή του χρόνου ποδηλατικής δραστηριότητας από την πρώτη στη δεύτερη ερευνητική φάση.

Κατά τη διάρκεια συνολικά 111.840 ανθρωποετών παρακολούθησης, σημειώθηκαν 1.684 θάνατοι από κάθε αιτία. Σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς των ατόμων που δεν ποδηλατούσαν κατά την έναρξη, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία ήταν 25%, 24%, 31% και 24% χαμηλότερος για 1-59, 60-149, 150-299 και 300+ λεπτά την εβδομάδα αντίστοιχα.

Ως προς την επίδραση που είχε η αλλαγή του χρόνου ποδηλασίας, στα 58.493 ανθρωποέτη παρακολούθησης καταγράφηκαν 990 θάνατοι συμμετεχόντων στη μελέτη από όλες τις αιτίες. Ωστόσο, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ήταν το εύρημα πως, ενώ για όσους δεν ανέφεραν ενασχόληση με την ποδηλασία σε καμία φάση της έρευνας και σε όσους ποδηλατούσαν αλλά σταμάτησαν η θνησιμότητα από κάθε αιτία παρέμεινε ίδια, αποδείχτηκε κατά 35% χαμηλότερη σε όσους ξεκίνησαν την ποδηλατική δραστηριότητα στη δεύτερη φάση και κατά 44% χαμηλότερη για όσους ποδηλατούσαν από την αρχή. Παρόμοια αποτελέσματα σημειώθηκαν και για την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ευεργετική δράση της ποδηλασίας δεν επηρεάστηκε από άλλες μορφές φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποδήλατο ή περπάτημα; Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι επιλέγουν το πρώτο

Μελέτη Αμερικανών: Κάντε ποδήλατο και κρατήστε μακριά τον καρκίνο

Διαβήτης: Η απλή κίνηση που τον αποτρέπει και τον αναστρέφει – Όλοι μπορούν να την κάνουν