*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, στην ηλικία των 32 ετών, πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται εξουθενωμένοι, μία απίστευτη σωματική κόπωση.
Έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο ΟnePoll έδειξε ότι, πολλοί εργαζόμενοι που μόλις πάτησαν τα 30, νιώθουν τέτοιο άγχος, στρες και κούραση, σαν να ήταν 50ρηδες .
Οι 30χρονοι εργαζόμενοι νιώθουν όπως ακριβώς οι 50ρηδες, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 2 χιλιάδων εργαζομένων.
Σήμερα, ο μέσος εργαζόμενος που νιώθει σωματικά και ψυχικά εξαντλημένος είναι μόλις 32 ετών!
Το 1/3 των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την εργασία του λόγω του άγχους και της εξάντλησης.
Γιατί όμως τόσοι πολλοί σύγχρονοι εργαζόμενοι νιώθουν σωματική και ψυχική εξάντληση;
Το 52% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας ενώ το 58% πιστεύει ότι το τυπικό εργασιακό ωράριο έχει διευρυνθεί κατά πολύ.
Σχεδόν δύο στους πέντε εργαζόμενους (37%) αισθάνονται ότι υπάρχει πίεση να ασκούν συνεχώς επιπλέον εργασία.
Στην πραγματικότητα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες έχουν παρατήσει τη δουλειά τους επικαλούμενοι σωματική και ψυχική εξάντληση.
Το 29% θα ήθελε να πάρει την άδειά του την επόμενη φορά που θα αισθανθεί ιδιαίτερο άγχος.
Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό του «The Office Group», υπογραμμίζει πως, από την εποχή της νόσουν Covid- 19, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι.
Από τότε που ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα για τη νόσο Covid- 19, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες ώρες.
Όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως τους τελευταίους πέντε μήνες – από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της νόσου Covid- 19- είναι σαν να έχουν εργαστεί επτά επιπλέον ημέρες.
«Με σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων να ισχυρίζονται ότι το «lockdown» τους έφερε πιο κοντά στην εξάντληση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συλλογική ψυχική υγεία του έθνους», σχολιάζει η ψυχίατρος, καθηγήτρια Σάρα Βόρα.
«Οι εταιρείες πρέπει να προφυλάξουν τους εργαζόμενους από παράγοντες που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν άγχος και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται, ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας», επισημαίνει η Βρετανή ψυχίατρος.
Όταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να εξηγήσουν ακριβώς γιατί αυτή η περίοδος ήταν τόσο σκληρή, το 31% δήλωσε ότι αισθάνεται υποχρεωμένο να εργαστεί περισσότερο επειδή δουλεύει από το σπίτι.
Όσον αφορά τους τρόπους για την καταπολέμηση της εξάντλησης της εργασίας, το 20% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κάνουν διαλογισμό ή γιόγκα για να χαλαρώσουν όταν δεν εργάζονται. Το 22% , θα ήθελε ο εργοδότης τους να τους προσφέρει μαθήματα ευεξίας και χαλάρωσης.