«Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;», «Τι άλλο μπορώ να κάνω για να τη διαχειρίζομαι καλύτερα;», «Πώς μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της πάθησής μου;» Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις και προβληματισμούς των ατόμων που πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα, βρίσκουν απαντήσεις οι επισκέπτες της ιστοσελίδας www.atopicderma.gr.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, ερυθρότητα και εξανθήματα. Οι ακριβείς αιτίες της νόσου είναι άγνωστες, όμως μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι οι εξής: διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, ανοσολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες και γενετική προδιάθεση.

Η μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα επιφέρει πολλαπλή επιβάρυνση στην καθημερινή ζωή των ασθενών, καθώς τα εξανθήματα μπορεί να είναι επώδυνα, να συνοδεύονται από οίδημα και να καλύπτουν έως το 50% της επιφάνειας του σώματος.

Ο κνησμός μπορεί να είναι τόσο έντονος και επίμονος, ώστε σχεδόν οι μισοί ασθενείς αναγκάζονται να διακόπτουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας. Λόγω των διαταραχών του ύπνου, μπορεί να νιώσουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δυσκολευτούν να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, πολλοί ασθενείς μπορεί να νιώσουν αμηχανία για την εμφάνισή τους ή να έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή την κοινωνική τους ζωή.

Ο κνησμός, ο πόνος και τα εξανθήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά δυστυχώς, όχι τα μοναδικά. Στην πραγματικότητα, είναι τα ορατά σημάδια μιας υποκείμενης φλεγμονής με αιτίες ακόμη άγνωστες. Μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί, καθώς και η γενετική προδιάθεση.

Επομένως, η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια ανοσολογική πάθηση, χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις και όχι απλά μια δερματοπάθεια, όπως μπορεί να θεωρείται. Γι’ αυτό και το βασικό μήνυμα της ιστοσελίδας www.atopicderma.gr είναι: η κατανόηση της υποκείμενης φλεγμονής είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi, προβλήθηκε ένα σύντομο video με τίτλο «Οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Έτσι και εδώ, το μυστικό… κρύβεται από κάτω», στο οποίο η γνωστή ηθοποιός Ντορέττα Παπαδημητρίου παρουσιάζει την αιτιολογία και την πολύπλευρη επίπτωση της μέτριας έως σοβαρής Ατοπικής Δερματίτιδας στην καθημερινότητα των ασθενών.

«Μέσα από την ιστοσελίδα www.atopicderma.gr οι άνθρωποι που ζουν με την Ατοπική Δερματίτιδα μαθαίνουν τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματός τους και μπορούν να βρουν απαντήσεις για το πως να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο σε συνεργασία με τον ειδικό ιατρό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στην αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία» δήλωσε η κυρία Παπαδημητρίου.

Atopicderma.gr: Η ιστοσελίδα που ενδιαφέρει κάθε ασθενή με Ατοπική Δερματίτιδα

Η ιστοσελίδα www.atopicderma.gr απευθύνεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα με σκοπό να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή τους και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείρισή της – πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό ιατρό.

Το περιεχόμενο έχει στηριχθεί σε εμπειρίες από την καθημερινότητα ασθενών, αποτυπώνοντας αντιπροσωπευτικά τη ζωή με τη νόσο, ενώ η επιστημονική πληροφορία (αιτιολογία, μηχανισμός δημιουργίας της φλεγμονής κλπ) παρουσιάζεται με απλό και εύληπτο τρόπο.

Από την ιστοσελίδα δεν λείπουν videos με οδηγίες και πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση της σωματικής, αλλά και της συναισθηματικής επίπτωσης της νόσου. Στην κατεύθυνση αυτή, ο επισκέπτης παρακινείται να μιλήσει για την εμπειρία του στα άτομα του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός του, να τους εξηγήσει την πραγματική διάσταση της νόσου και να απαλλαγεί από τα συναισθήματα ντροπής ή αμηχανίας που συχνά προκαλεί η ύπαρξη των δερματικών βλαβών. Απώτερος στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενδυναμώσει τους ασθενείς και να τους παρακινήσει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της πάθησής τους, πάντα σε συνεργασία και ανοικτό διάλογο με τον ειδικό ιατρό.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η καλή επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό βοηθά τον ασθενή να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση της πάθησης, καθώς συμβάλλει στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος και κατ’ επέκταση, σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Για αυτόν το λόγο, ένα σημαντικό μέρος του περιεχομένου της ιστοσελίδας είναι αφιερωμένο στην παροχή συμβουλών και χρήσιμων εργαλείων προς τους ασθενείς ώστε να είναι σωστά προετοιμασμένοι για την επίσκεψη στον ιατρό τους.

«Η ιστοσελίδα www.atopicderma.gr έχει σχεδιαστεί για τους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, με σκοπό να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή τους για να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Η κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς στην Ελλάδα σήμερα και είμαστε υπερήφανοι που με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνεισφέρουμε στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης» δήλωσε ο κ. Lionel Picard, General Manager Sanofi Genzyme, Greece & Cyprus.