Οι γυναίκες με ιστορικό αποφρακτικής υπνικής άπνοιας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη των ΗΠΑ που δημοσιεύονται στην Journal of Bone and Mineral Research.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Nurse’s Health Study (από τις μεγαλύτερες μελέτες προοπτικής διεθνώς για τους παράγοντες κινδύνου χρόνιων νοσημάτων στις γυναίκες).

Εξέτασαν συνολικά δεδομένα υγείας για 55.264 γυναίκες χωρίς προηγούμενο ιστορικό καταγμάτων των οστών. Ποσοστό 1,3% των γυναικών του δείγματος είχε αναφέρει το 2002 πως πάσχει από υπνική άπνοια, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε σε 3,3% έως το 2012. Μεταξύ 2002 και 2014 αναφέρθηκαν 461 σπονδυλικά κατάγματα και 921 κατάγματα ισχίου.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι γυναίκες με ιστορικό υπνικής άπνοιας είχαν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν ανάλογο ιστορικό, με την ισχυρότερη συσχέτιση που παρατηρήθηκε να αφορά στην υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ του ιστορικού υπνικής άπνοιας και του κινδύνου κατάγματος του ισχίου.

«Η μελέτη μας παρέχει σημαντικά στοιχεία σε πληθυσμιακό επίπεδο ότι η υπνική άπνοια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών που σχετίζεται ιδιαίτερα με την εκδήλωση σπονδυλικού κατάγματος» δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Tianyi Huang του Brigham and Women’s Hospital.

Ο ίδιος επισημαίνει πως δεδομένου ότι στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε αυτοαναφερόμενη κλινική διάγνωση υπνικής άπνοιας και κατάγματος, μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πιο ενδελεχή δεδομένα για την περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν την άπνοια ύπνου με την υγεία των οστών και τον κίνδυνο κατάγματος.

Διαβάστε επίσης

Υπνική άπνοια: Αρκούν 8′ την ημέρα για την πρόληψη της νόσου

Υπνική Άπνοια: Αντί για μάσκα υπάρχει μια πιο απλή, αλλά αποτελεσματική λύση

Υπνηλία: Υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο τεσσάρων σοβαρών νόσων