Η ταχεία έναρξη εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης αποτελεί τον πυρήνα για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ανάρρωσης έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είμαι μέγιστης σημασίας για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να επαναδραστηριοποιηθούν από τους πρώτους τρεις μήνες μετά την εκδήλωσή του.

Αν και η ανάρρωση συνεχίζεται για χρόνια έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτός είναι ο «χρυσός» χρόνος κατά τον οποίο ο εγκέφαλος είναι σε θέση να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στις βλάβες που προκαλούνται από το εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε το άτομο να μπορεί να μάθει νέους τρόπους να κάνει πράγματα.

Η Αμερικανική Ένωση για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο παρέχει τις εξής συστάσεις:

– Ζητήστε από το γιατρό σας να προχωρήσει σε αξιολόγηση των σωματικών και γνωστικών δυσκολιών που αντιμετωπίζετε μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

– Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να έχετε έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη νέου εγκεφαλικού επεισοδίου, που μπορεί να περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος και ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης.

– Η πρώιμη έναρξη της αποκατάστασης έχει σημασία. Μόλις το επιτρέψει ο γιατρός ξεκινήστε αμέσως εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Μην καθυστερείτε.

– Να βρίσκεστε σε σταθερή επικοινωνία με τον γιατρό σας καθώς ορισμένοι παράγοντες -από το να θυμάστε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή έως την αντιμετώπιση του κινδύνου κατάθλιψης- μπορεί να μην καταστούν άμεσα ορατοί.

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν ένας ασθενής βρίσκεται σε εγκατάσταση αποκατάστασης όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση επισκεπτών λόγω της COVID-19, μείνετε σε επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων, επιστολών όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για να μάθει να περπατά ή να μιλά ξανά, να μάθει εκ νέου δεξιότητες που απαιτούνται για είναι ανεξάρτητος, να ανακτήσει επικοινωνιακές γνωστικές δεξιότητες και να αντιμετωπίσει άλλες επιπτώσεις εγκεφαλικού» επισημαίνει o Joel Stein, ειδικός στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αντιπρόεδρος του τμήματος Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αποκατάσταση ενηλίκων από εγκεφαλικό επεισόδιο της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι καίριας σημασίας, ενώ υπογραμμίζει την πρόκληση που συνιστά για τις Ηνωμένες Πολιτείες η παροχή της κατάλληλης φροντίδας και έγκαιρης έναρξης ενός προγράμματος αποκατάστασης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που καλπάζει στη χώρα -και όπου ετησίως 795.000 βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Τι κάνουν όσοι επανέρχονται γρηγορότερα

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Πέντε κινήσεις που σώζουν τη ζωή του ασθενούς

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια εποχή είναι πιθανότερο να συμβεί – Πως να το αποφύγετε