Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1; Μπορεί άραγε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, ζώντας μια κατά τα άλλα φυσιολογική ζωή, όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του; Συχνά ερωτήματα που τίθενται από όσους μένουν εγκλωβισμένοι σε δεδομένα αλλοτινών εποχών τότε που η διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 ενείχε πολλούς περιορισμούς.

Σήμερα, όμως, ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα παιδιά. Και μπορεί να ξεχωρίσει όχι γιατί νοσεί, αλλά γιατί δεν κάνει εκπτώσεις στα θέλω του και πραγματοποιεί τα όνειρά του.

Ένα τέτοιο ξεχωριστό παιδί είναι ο 18χρονος Ιβάν Μαυροθαλασσίτης, που έχει διαγνωστεί μεν με διαβήτη τύπου 1, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το ποδήλατό του!

«Πρώτα ήρθε στη ζωή μου ο διαβήτης και μετά η ποδηλασία», λέει ο Ιβάν στο ygeiamou.gr και εξηγεί ότι «με την ποδηλασία ασχολούμαι από τα 13 μου, αν και σε όλη μου τη ζωή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν με ένα ποδήλατο. Με διαβήτη διαγνώστηκα το 2014, όταν ήμουν 12 ετών. Δύο εβδομάδες πριν τη διάγνωση, κάθε βράδυ αισθανόμουν φοβερή δίψα. Σηκωνόμουν στις 04:00 τα ξημερώματα να πιω 1,5 λίτρα νερό».

Αυτό ήταν που κινητοποίησε τον νεαρό αθλητή της ποδηλασίας και τους γονείς του ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Η πρώτη μου αντίδραση στο άκουσμα της διάγνωσης ήταν πολύ ήρεμη, δεν με ενόχλησε, δεν στεναχωρήθηκα. Για κάποιο λόγο δέχτηκα τον διαβήτη λες και ήταν στο ένστικτό μου να είμαι διαβητικός, σαν να υπήρχε μέσα μου από πάντα. Η οικογένεια μου από την άλλη, αρχικά φάνηκε φοβισμένη αφού ήμουν ακόμη μικρός και σε δύσκολη ηλικία (προεφηβική), για να μπορέσω να τα βγάλω πέρα μόνος μου, αλλά ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα όλα επανήλθαν στο φυσιολογικό», θυμάται.

Στην Ελλάδα, από σακχαρώδη διαβήτη πάσχουν συνολικά 973.806 άτομα σύμφωνα με δεδομένα της ΗΔΙΚΑ για το έτος 2019, αποτελώντας το 9% του πληθυσμού της χώρας. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος) έχουν 47.315 άτομα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι μια ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης. Το 85% των περιστατικών με ΣΔτ1 εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 14 έτη.

Η εξέλιξη του είναι συνήθως σταδιακή και δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Ο οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει την ανοσολογική αντίδραση προς τα β-κύτταρα του παγκρέατος πολύ πριν γίνει εμφανές οποιοδήποτε σύμπτωμα. Η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί αυτόματα ή να συμβεί μετά από κάποια εξωγενή αιτία, όπως κάποια μόλυνση ή ίωση.

Τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα του ΣΔτ1 είναι: Ανεξήγητα γρήγορη απώλεια βάρους, Πολυδιψία, Ευερεθιστότητα, Θολή όραση, Αδυναμία και υπερβολική κόπωση λόγω απώλειας πρωτεϊνών, νερού και ηλεκτρολυτών, Ξηρότητα, Κνησμός δέρματος και Λοιμώξεις ή τραύματα που αργούν να επουλωθούν.

Τα άτομα με διαβήτη αυτού του τύπου πρέπει να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν.

Επαγγελματίας ποδηλάτης
Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 δεν μπήκε ούτε μια στιγμή εμπόδιο στο όνειρο του Ιβάν Μαυροθαλασσίτη να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ποδηλασία.

«Επαγγελματικά αποφάσισα να ασχοληθώ με την ποδηλασία όταν συνειδητοποίησα ότι μπορώ να ανταποκριθώ στην σκληρή και εντατική προπόνηση και τη διατροφή που απαιτείται. Με τον προπονητή μου, τον κ. Παναγιώτη Σκυλοδήμο από το 2016 είμαστε οικογένεια. Δεν είναι απλά ο προπονητής μου. Κάθε στιγμή προσπαθούμε να επιλύσουμε μαζί τα προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Παραδείγματος χάριν, ενώ έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε τις υπογλυκαιμίες στις πολύωρες προπονήσεις και είμαστε σίγουροι για την απόδοση και την αντοχή μου, στους αγώνες λόγω υψηλού stress είμαι αντιμέτωπος με τις υπεργλυκαιμίες που μειώνουν την απόδοση μου», εξηγεί.

Ο Ιβάν έχει καταφέρει τα λίγα χρόνια που ασχολείται επαγγελματικά με την ποδηλασία να πετύχει διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, το 2018 κατέλαβε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας (στην κατηγορία κάτω των 17 ετών), ενώ την ίδια χρονιά κατετάγη 13ος στον διεθνή αγώνα “6th International Race Belgrade and European Talents U17 2018”. Τον περασμένο Μάρτιο ο νεαρός Έλληνας αθλητής παραβρέθηκε στον διεθνή αγώνα “International Tour of Rhodes 2020” που διοργανώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο.

Ο Ιβάν Μαυροθαλασσίτης με αθλητές της Team Novo Nordisk Pro Cycling

Η γνωριμία με την Team Novo Nordisk Pro Cycling
Εκεί έγινε και η γνωριμία του με την “Team Novo Nordisk Pro Cycling”. Πρόκειται για την ομάδα ποδηλασίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, με μακρά παράδοση στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Η “Team NovoNordisk Pro Cycling” λαμβάνει μέρος σε παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, με στόχο όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης όλων όσων νοσούν από διαβήτη. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και η επαγγελματική ομάδα απαρτίζεται σήμερα από 16 αθλητές-πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1. Λαμβάνει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ασία.

Ο Ιβάν Μαυροθαλασσίτης τράβηξε το ενδιαφέρον των Vassili Davidenko, Senior Vice President of Athletics Team Novo Nordisk και Tim Lindley, PR and Digital Media Manager και δεν άργησε να λάβει πρόσκληση για το Virtual Talent ID Program Camp, για ποδηλάτες από όλο τον κόσμο που έχουν διαβήτη τύπου 1.

«Δεν περίμενα κάτι τόσο οργανωμένο, εντυπωσιάστηκα! Ήμασταν σε καθημερινή επαφή με το προσωπικό του team αλλά και με όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος, μέσω emails και μέσω εφαρμογών (apps). Ήταν όλα προγραμματισμένα και μας διέθεταν ότι χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να κάνουμε προπόνηση διαδικτυακά, όπως έξυπνο προπονητήριο που συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μας έκαναν κάθε μέρα μικρά σεμινάρια για την ποδηλασία και τον διαβήτη και προσπαθούσαν, αθλητές και γιατροί, να μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τα όνειρα μας. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιζαν οι επαγγελματίες αθλητές, διότι μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να ρωτήσουμε οτιδήποτε θέλουμε. Αυτό που ήθελα από την πρώτη μου συμμετοχή στο Virtual Talent ID Programm Camp ήταν να αντλήσω όσο πιο πολλές πληροφορίες για τον διαβήτη και την ποδηλασία, και μέσα από αυτές να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό στις προπονήσεις και τους αγώνες», λέει ο Ιβάν.

Στόχοι για το μέλλον
Η συναρπαστική εμπειρία της virtual συμμετοχής στο Camp της “Team Novo Nordisk Pro Cycling” έχει ήδη δημιουργήσει νέους στόχους στον 18χρονο Έλληνα ποδηλάτη.

«Ο στόχος μου για το άμεσο μέλλον είναι να κάνω μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία ούτως ώστε να λάβω μέρος στο Talent ID Camp της Team Novo Nordisk Pro Cycling, τον χειμώνα του 2021 στην Ισπανία και μετά από αυτό, το καλοκαίρι στο επόμενο camp, στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Φυσικά απώτερος στόχος μου είναι να μπω στην ομάδα και να αγωνιστώ ως επαγγελματίας ποδηλάτης, αντλώντας σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις. Συγχρόνως, θέλω να ολοκληρώσω επιτυχώς τις σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ και να γίνω προπονητής ποδηλασίας, και ειδικότερα για διαβητικούς ποδηλάτες», αναφέρει στο ygeiamou.gr.

«Ο διαβήτης είναι ‘υγεία’»
Χωρίς, λοιπόν, ο διαβήτης τύπου 1 να μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια του για το μέλλον, ο Ιβάν Μαυροθαλασσίτης θεωρεί ότι, «ο διαβήτης στην σημερινή εποχή είναι ”Υγεία”. Αναγκάζεσαι να ζεις και να τρέφεσαι σωστά και μέσα από αυτό μαθαίνεις και καταλαβαίνεις πόσο ουσιαστική και σημαντική είναι η υγιεινή ζωή, σε αντίθεση με τους νέους σήμερα που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από στοιχειώδη θέματα διατροφής. Τρέφονται εβδομαδιαίως -να μην σας πω και καθημερινώς- με πρόχειρο φαγητό και δεν γνωρίζουν, αλλά ούτε νοιάζονται για το πόσο κακό κάνουν στην υγεία τους».

Και δράττεται της ευκαιρίας να υπενθυμίσει ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Συμβουλεύει δε τους συν-ασθενείς του να μην είναι μοιρολάτρες. «Να είστε σίγουροι πως δεν θα στερηθείτε τίποτα, αντιθέτως θα γνωρίσετε σωματικά και ψυχικά αποθέματα του οργανισμού σας που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα τα είχατε νιώσει. Για να συμβούν όμως αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρετε τη ζωή στα σοβαρά. Ο διαβήτης θέλει οργάνωση σε ότι κάνεις, είτε αυτό είναι η διατροφή, είτε η προπόνηση. Και όπως λέει ο προσωπικός μου γιατρός Δρ. Χρήστος Ζούπας, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, να είστε δεκτικοί σε κάθε νέα τεχνολογία, όπως π.χ. τα συστήματα συνεχόμενης καταγραφής γλυκόζης, οι υπερταχείας δράσης ινσουλίνες κ.α., και να είστε αυτόνομοι», λέει.

Για τον Ιβάν Μαυροθαλασσίτη ο διαβήτης είναι το «μονοπάτι» για μια καλύτερη και αρμονική ζωή. Και μπορεί να γίνει για τον καθένα που έχει διαγνωστεί με διαβήτη αρκεί να πιστέψει ότι η ασθένεια δεν είναι εμπόδιο, αλλά εναλλακτικός τρόπος διαβίωσης.