Με πιο ήπια και μικρότερης διάρκειας συμπτώματα λοίμωξης συνδέθηκε η λήψη διατροφικού συμπληρώματος πολυβιταμινών και μετάλλων, με περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, σε μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες που έρχεται στη δημοσιότητα από τις σελίδες του Nutrition.

Οι υπογράφοντες τη μελέτη χαρακτήρισαν εντυπωσιακές τις διαφορές που καταγράφηκαν στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των συμμετεχόντων (συνολικά 45 άτομα ηλικίας 55 έως 75 ετών) που έλαβαν σε καθημερινή βάση για 12 εβδομάδες συμπλήρωμα πολυβιταμινών και ψευδαργύρου και της ομάδας ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε placebo.

H μελέτη σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις επιδράσεις του συμπληρώματος σε ορισμένους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξέτασε επίσης τα επίπεδα ψευδάργυρου και βιταμινών C και D στην κυκλοφορία του αίματος των συμμετεχόντων κατά την περίοδο που λάμβαναν το συμπλήρωμα, καθώς τα συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι ανοσοποιητικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των λευκών αιμοσφαιρίων να σκοτώνουν τα εισερχόμενα παθογόνα, ήταν αμετάβλητα στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα.

Η ομάδα ατόμων που έλαβε το συμπλήρωμα παρουσίασε βελτιωμένα επίπεδα βιταμίνης C και ψευδαργύρου στο αίμα. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τα συμπτώματα ασθένειας που αναφέρθηκαν από αυτήν την ομάδα ήταν λιγότερο σοβαρά και υποχώρησαν πιο γρήγορα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το ίδιο ποσοστό συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ανέφερε συμπτώματα κρυολογήματος, όμως οι ημέρες ασθένειας στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα ήταν κατά μέσο όρο λιγότερες από τρεις σε σύγκριση με περισσότερες από έξι για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Καθώς μεγαλώνουμε αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσει ο οργανισμός ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στηνάμυνα έναντι λοιμώξεων. Έρευνες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Καναδά έχουν καταδείξει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων προχωρημένης ηλικίας παρουσιάζει έλλειψη σε τουλάχιστον ένα μακροθρεπτικό συστατικό, συχνά και πάνω από ένα.

«Το γεγονός αυτό πιθανότατα συμβάλλει σε έκπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος, που συχνά χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, μειωμένη έμφυτη ανοσολογική αντίδραση και μειωμένη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Andrian Gombart, καθηγητής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, και κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

«Δεδομένου ότι πολλά θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ηλικιωμένοι συχνά επωφελούνται από συμπληρώματα πολυβιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, φθηνά και γενικά θεωρούνται ασφαλή» σημειώνει και προσθέτει την ανάγκη διενέργειας μεγαλύτερων σχετικών ερευνών.

Το συμπλήρωμα πολυβιταμινών που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη επικεντρώθηκε σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι γνωστό ότι βοηθούν την ανοσολογική άμυνα: Περιείχε 700 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D, 45 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε, 6,6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6, 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, 9,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12, 1.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, 5 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, 0,9 χιλιοστόγραμμα χαλκού, 10 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου και 110 μικρογραμμάρια σεληνίου.

Διαβάστε ακόμη

Οι πολύτιμες βιταμίνες που χάνουμε όταν κάνουμε λάθος δίαιτα

Αυτές τις βιταμίνες σας «κλέβει» το στρες – Να πώς θα τις αναπληρώσετε

Ποιες βιταμίνες σας λείπουν εάν κοιμάστε λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ