Βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι και ρίχνετε κατά λάθος τον φακό επαφής σας στο πάτωμα του μπάνιου. Τι πρέπει να κάνετε;

  1. να ρίξετε νερό από τη βρύση κι έπειτα να τον φορέσετε
  2. να ρίξετε λίγο σάλιο κι έπειτα να τον φορέσετε
  3. να χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό διάλυμα που σας έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος
  4. να τον αντικαταστήσετε με καινούργιο
  5. να μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω

Στην ερώτηση αυτή, η καλύτερη απάντηση είναι η τέταρτη, καθώς στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση ρισκάρετε τη μόλυνση του φακού (και άρα του ματιού) από μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο νερό και το σάλιο, ενώ στην τρίτη περίπτωση χρειάζονται τουλάχιστον 4-6 ώρες για την αποτελεσματική απολύμανση του φακού με το διάλυμα.

Δεν είναι όλες οι μολύνσεις των ματιών ακίνδυνες
Αν ο φακός επαφής έρθει σε επαφή με το νερό, μπορείτε να πάθετε μια σπάνια αλλά σοβαρή μόλυνση, που ονομάζεται κερατίτιδα acanthamoeba και η οποία επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους που φορούν μαλακούς φακούς επαφής. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι λόγω της μόλυνσης αυτής, δύο στους τέσσερις ανθρώπους κάθε χρόνο χρειάζονται μόσχευμα στον κερατοειδή χιτώνα προκειμένου να ανακτήσουν την όρασή τους, ενώ δύο στους πέντε χρειάζονται θεραπεία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η acanthamoeba είναι ένα πρωτόζωο που κυκλοφορεί ελεύθερα και τρέφεται με βακτήρια και κύτταρα που βρίσκονται στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, οδηγώντας σε φλεγμονή, αποδιοργάνωση και καταστροφή του κερατοειδούς, εμποδίζοντας την όραση.

Η μόλυνση αυτής εμφανίζεται συχνότερα στους χρήστες φακών επαφής, οι οποίοι όμως μπορούν να προστατευθούν αποφεύγοντας την έκθεση των φακών στο νερό, είτε πρόκειται για τον καθαρισμό των φακών, είτε για επαφή τους με νερό στο μπάνιο ή τη θάλασσα.

Κίνδυνος άλλων μολύνσεων
Μπορεί η μόλυνση από κερατίτιδα acanthamoeba να είναι σπάνια, οι βακτηριακές λοιμώξεις των ματιών όμως είναι αρκετά συνηθισμένες. Σχεδόν το 13% των ανθρώπων των οποίων τα μάτια ή οι φακοί επαφής μολύνονται από βακτήρια χάνει σημαντικό κομμάτι της όρασής του, που αντιστοιχεί σε δύο ή περισσότερες γραμμές από τον πίνακα των οφθαλμίατρων.

Οι λοιμώξεις στους περισσότερους ανθρώπους βελτιώνονται σε 2-4 εβδομάδες με τη χρήση αντιβιοτικών σταγόνων. Ωστόσο, οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές και να δρουν άμεσα. Το βασικό βακτήριο που είναι υπεύθυνο για μολύνσεις των φακών επαφής είναι η ψευδομονάδα, ένας ακόμα μικροοργανισμός που «λατρεύει» το νερό, η οποία μπορεί να κρυφτεί για ώρες στην επιφάνεια του ματιού.

Πώς να αποφύγετε τη μόλυνση
Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές που βασίζονται στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείτε στους φακούς επαφής,  ώστε να αποφύγετε τις μολύνσεις:

  • πλένετε και στεγνώνετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τους φακούς ή τα μάτια σας
  • τρίψτε, ξεπλύνετε και αποθηκεύστε τους φακούς επαφής με φρέσκο απολυμαντικό διάλυμα, χωρίς να προσθέτετε το καινούργιο διάλυμα στο υπάρχον, καθώς δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης
  • καθαρίστε τη θήκη αποθήκευσης των φακών με απολυμαντικό διάλυμα και αφήστε το να στεγνώσει μεταξύ των χρήσεων
  • μη χρησιμοποιείται νερό στους φακούς ή τη θήκη τους
  • αποφύγετε τη χρήση των φακών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής ή γυαλιά

Φακοί Επαφής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση

«Έξυπνοι» φακοί επαφής αποτρέπουν την ξηρότητα των ματιών