Η στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσω ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, καθώς και η διακοπή κακών συνηθειών, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κρατούν το «κλειδί» για τη διατήρηση των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό μας.

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ μας συμβουλεύουν:

Μακριά από «κακά» λιπαρά και υδατάνθρακες

Η υψηλής περιεκτικότητας σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες διατροφή αυξάνει τα τριγλυκερίδια, συνεπώς μειώστε γλυκά και τρόφιμα όπως το λευκό ρύζι και το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ από λευκό αλεύρι ή αλεύρι από σιμιγδάλι.

Στραφείτε σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά και περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Επιλέξτε το ελαιόλαδο και τα καρύδια. Και προτιμήστε ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί, τόνο, καθώς και αντζούγιες.

Αθληθείτε

Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να χάσετε βάρος με σωματικές δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Βάλτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ανεβοκατέβασμα σκάλας ή ποδηλασία.

Αλκοόλ στο ελάχιστο

Το αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, συνεπώς περιορίστε την κατανάλωσή του στο ελάχιστο.

Χάστε βάρος

Εάν έχετε υπερβολικό σωματικό βάρος, η απώλεια έστω και 4,5 κιλών θα σας ωφελήσει.

Συμπληρώματα διατροφής

Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» LDL χοληστερόλη αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερόλη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά κάψουλες ιχθυελαίου για άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Συμβουλευτείτε, όμως, πρώτα το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας, ο γιατρός σας είναι αρμόδιος για να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, συνήθως αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, παράγωγα του ινικού οξέος γνωστά ως φιβράτες, που συχνά συνδυάζονται με στατίνες.

 

Διαβάστε ακόμη

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

Το κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει ουρικό οξύ και τριγλυκερίδια