Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις σελίδες του Journal of Nutrition, εξέτασε πώς ο ορός από άτομα που ακολουθούν μία διατροφή εμπλουτισμένη με το αντιοξειδωτικό φρούτο μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα που είναι είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 22 γυναίκες (12 ηλικίας 25-40 ετών και 10 ηλικίας 60-75), οι οποίες κατανάλωσαν το ισοδύναμο 1,5 φλυτζανιού φρέσκων βατόμουρων ημερησίως, αποξηραμένα βατόμουρα σε δοσολογία 19 γραμμαρίων το πρωί και το βράδυ αντίστοιχα, μαζί με την κανονική διατροφή τους.
Για τις ανάγκες της έρευνας κλήθηκαν επίσης να αποφύγουν άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες.
Έγινε συλλογή ορού από τις συμμετέχουσες 1,5 ώρα μετά την κατανάλωση της πρωϊνής δόσης με τους ερευνητές να εξετάζουν πώς ο ορός επηρέαζε τη λειτουργία των προγονικών κυττάρων των μυών. Και στις έξι εβδομάδες κατανάλωσης διαπίστωσαν πως ο ορός που ελήφθη από τις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 25-40 είχε αυξήσει τον αριθμό των προγονικών μυϊκών κυττάρων στην καλλιέργεια.
Παράλληλα καταγράφηκε μία τάση προς χαμηλότερο ποσοστό νεκρών προγονικών κυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει αντίσταση στο οξειδωτικό στρες, καθώς και αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου των κυττάρων.
Δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες ευεργετικές επιδράσεις στις γυναίκες 60-75 ετών που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
«Οι συνέπειες που σχετίζονται με την φθορά του σκελετικού μυός είναι η απώλεια κινητικότητας, η μειωμένη ποιότητα ζωής και, τελικά, η απώλεια ανεξαρτησίας. Επί του παρόντος, η έρευνα σχετικά με τις διατροφικές παρεμβάσεις για την υποστήριξη της αναγέννησης των σκελετικών μυών στον άνθρωπο είναι περιορισμένη. Αυτή η προκαταρκτική μελέτη της λειτουργίας των προγονικών κυττάρων των μυών ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες για την ανάπτυξη κλινικών παρεμβάσεων» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Anna Thalacker-Mercer του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Επισημαίνει πως αν και στην παρούσα φάση τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, εντούτοις η μελέτη μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε μία διατροφική προσέγγιση για τη βελτίωση της αποκατάστασης των μυών έπειτα από τραυματισμό ή κατά τη γήρανση.