Επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα και αποβάλετε μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά, ενώ κατά την ούρηση αισθάνεστε πόνο και τσούξιμο;
Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά της κυστίτιδας όπως επισημαίνουν οι ουρολόγοι. Με τον όρο κυστίτιδα εννοείται η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και συγκεκριμένα η φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Η κυστίτιδα λοιπόν είναι μια φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος που ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες οι οποίες έχουν πιο μικρή ουρήθρα σε σύγκριση με τους άνδρες γεγονός που ευνοεί την είσοδο μικροβίων.
Επίσης στις γυναίκες η ουρήθρα, ο κόλπος και ο πρωκτός είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, γεγονός που ευνοεί τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Ο πόνος, το κάψιμο και το τσούξιμο κατά την ούρηση είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της κυστίτιδας, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν και δέκατα, καθώς και λίγο αίμα στα ούρα.
Η κυστίτιδα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση). Αρχικά γίνεται γενική εξέταση ούρων και μια καλλιέργεια ούρων και στη συνέχεια θα πάρετε ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού, ένα αντιβιοτικό. Όταν βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, ο γιατρός μπορεί να σας αλλάξει την αγωγή βάσει του αντιβιογράμματος.
Για να αποφύγετε τις λοιμώξεις
– Να προτιμάτε τα βαμβακερά και όχι τα συνθετικά εσώρουχα
– Να πίνετε άφθονο νερό και να ουρείτε όποτε νιώθετε την ανάγκη (μην καθυστερείτε δηλαδή να πάτε στην τουαλέτα για κανένα λόγο)
– Να φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγαίνετε από τη θάλασσα
– Να ουρείτε μετά τη σεξουαλική επαφή και να κάνετε ντους
– Να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια
– Να σκουπίζεστε με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω και ποτέ αντίστροφα ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό σύστημα από τα μικρόβια του εντέρου.
Eπίσης, όταν πάσχετε από κυστίτιδα, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, ώστε να ουρείτε συχνά . Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη πόση νερού μπορεί να οδηγήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων στο 40% των επεισοδίων κυστίτιδας ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή.