Το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς είναι ιδιαίτερα απειλητικό για την υγεία.

Το πρόβλημα με αυτή τη μορφή λίπους είναι ότι δεν περιορίζεται στο υποδόριο λίπος – αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα – αλλά περιλαμβάνει και το σπλαχνικό λίπος – αυτό που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα.

Ανεξαρτήτως του συνολικού βάρους, το μεγάλο ποσοστό σπλαχνικού λίπους έχει φανεί βάσει ερευνών ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου, υπνικής άπνοιας, πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και υπέρτασης.

Το βάρος του σώματός μας καθορίζεται από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε στη διάρκεια της ημέρας, εκείνες που καταναλώνουμε, καθώς και από την ηλικία.

Υπολογίζεται χαρακτηριστικά ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών χρειάζονται 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα συγκριτικά με την ηλικία των 30, λόγω απώλειας μυικού ιστού.

Επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγεί στην αύξηση του κοιλιακού λίπους.

Η περίμετρος της μέσης άνω των 102 εκ. για τους άνδρες και άνω των 88 εκ. για τις γυναίκες αποτελούν δείκτες ανθυγιεινής συσσώρευσης κοιλιακού λίπους και αυξημένου κινδύνου προβλημάτων υγείας.

Η γυμναστική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών μπορεί να τονώσουν τοπικά το μυικό σύστημα της κοιλιάς, αλλά δεν θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος.

Για να απαλλαγείτε  το μυστικό είναι να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνετε, να αποφεύγετε τα σακχαρούχα τρόφιμα και φυσικά να εντάξετε την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή.

Η απώλεια  βάρους και η συνακόλουθη μείωση της περιμέτρου της μέσης οδηγούν και σε μείωση των κινδύνων για την υγεία που προαναφέρθηκαν.