Για πολλά χρόνια, η εμπειρική γνώση έχει δείξει ότι τα αγχωτικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του φυσικού χρώματος των μαλλιών, ακόμη και μέσα σε μία νύχτα και ακόμη και σε νεαρές ηλικίες. Αλλά ως τώρα, θεωρείτο ότι το γκριζάρισμα αυτό ήταν μη αναστρέψιμο. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, συγκέντρωσε ενδείξεις και αποδείξεις ότι τα μαλλιά γίνονται γκρίζα λόγω του στρες και ότι εάν αυτός ο παράγοντας εκλείψει, τότε μπορούν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν το ρόλο της μελανίνης και ορισμένων πρωτεϊνών που δίνουν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Για την έρευνα ζήτησαν από 14 εθελοντές να τους επιτρέψουν να μαζέψουν τρίχες από το κεφάλι τους και μερικά άλλα μέρη του σώματος. Οι ερευνητές συνέλεξαν 400 δείγματα και τα ανέλυσαν χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης που ανίχνευσε τα επίπεδα χρωστικής σε διάφορα μέρη των μαλλιών.

Διαπίστωσαν ότι μερικές από τις τρίχες ήταν γκρίζες στις άκρες και όχι στις ρίζες. Τα μαλλιά όμως μεγαλώνουν από τις ρίζες! Έτσι, το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι τα μαλλιά είχαν γίνει μεν γκρίζα σε κάποιο σημείο, αλλά όχι στη ρίζα. Μετά από αυτό επικοινώνησαν με τους ίδιους 14 εθελοντές και τους ζήτησαν να επιστρέψουν και να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις. Επειδή τα μαλλιά μεγαλώνουν με ένα ορισμένο ρυθμό, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν πότε περίπου τα μαλλιά ενός ατόμου είχαν αρχίσει να γκριζάρουν.

Ρώτησαν, λοιπόν, τους εθελοντές εάν είχαν βιώσει αγχωτικά γεγονότα κατά τη διάρκεια ή γύρω από τη στιγμή που τα μαλλιά έγιναν γκρίζα και κατέγραψαν αρκετά τέτοια. Διαπίστωσαν επίσης ότι για ένα άτομο, το να πηγαίνει διακοπές ή να αποσυνδέεται από τους έντονους ρυθμούς της ζωής, λειτουργούσε ευεργετικά στο να ανακτήσουν το φυσικό τους χρώμα. Επεσήμαναν, βέβαια, ότι μια τέτοια αναστροφή μπορεί να συμβεί μόνο για τα μαλλιά που έχουν γίνει γκρίζα από το άγχος και μόνο εάν η εξαφάνιση του στρεσογόνου παράγοντα συμβεί σχετικά σύντομα μετά το γκριζάρισμα. Όπως και να ‘χει, το παρατεταμένο στρες μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εμφάνισή μας.